Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

MINISTRICE DIVJAK – ŠTO STE DO SADA RADILI?

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je u petak školskim odborima odgodu svih maturalnih putovanja u Kraljevinu Španjolsku, u koju sljedeći tjedan planira otputovati više od 1500 hrvatskih učenika. Isto tako, ministrica nije propustila priliku dodati, citiram: „ školski odbori su zaduženi za konačne odluke, no s obzirom na  sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova, preporučuje odgodu svih maturalnih putovanja u Španjolsku, u kojoj su se u zadnja dva dana dogodili teroristički napadi.“

-Znači li to da, bez obzira što preporuča MVEP, sigurnosne službe ili MUP, školski odbori su ti koji odlučuju? Školski odbori u suradnji sa HGK-om (nepotrebnom udrugom sa previše ovlasti i pljačkaša i uhljeba u svojim redovima)? Naime, Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, je izgleda taj lik. Lik koji je zapravo zadužen osigurati novce putničkim agencijama. A znači li to da je školskim odborima svake škole ostavljena mogućnost odlučiti hoće li se ili ne, putovati? Želite li kazati kako su školski odbori sposobni donositi takove odluke?

-Prije svega, kao oca osnovnoškolki, zanima me tko je u školskim odborima i pri HGK-u bio zadužen za sigurnosne procjene do sada, imenom i koje su im stručne reference? I zašto se čekao drugi napad kako bi se uopće donijela odluka o ODGODI putovanja? Zar procjenjujete da će prijetnje biti otklonjene u dogledno vrijeme i odakle vam ta saznanja? Još jedan „stručnjak za sigurnost“, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain kaže da je većina putovanja dogovorena za posljednji tjedan kolovoza, no da je jedan dio grupa već u Costa Bravi. Zna li ovaj lik nešto što svjetske obavještajne agencije ne znaju? I kako je moguće da je dio naše djece još u Costa Bravi i nije vraćen kući, jer ako oni mogu biti dolje, zašto se onda odgađa putovanje ostalih? A znači li to da prije ovih napada NIJE postojala ozbiljnja prijetnja da bi se to moglo dogoditi i tko je tako procijenio?

-Isto tako, a upitan o mogućnosti promjene destinacija, Fain je izjavio da će „…svaka agencija i svaka grupa morati to odlučiti za sebe.“ I dalje kaže, “Sve je moguće, ali treba vidjeti kakvo će biti razumijevanje partnera u Španjolskoj i osiguravajućih kuća”, kaže Fain.
Znači, sigurnost naše djece prepuštena je odlukama domaćih turističkih agencija, želje španjolskih turističkih agencija i školskih odbora, a nešto malo i MVEPI! Onih istih koji nas roditelje godinama maltretiraju preplaćenim i nepotrebnim putovanjima djece. Usput, putovanja koja započinju već u 4.razredu OŠ, koštaju previše, traju predugo i djeci su potpuno nezanimljiva osim druženja i „pidžama partijia“, uvertire za srednjoškolska opijanja po ljetovalištima koja NISU u RH. I nemojte mi molim vas o kulturi i viđenim atrakcijama jer to niti je svrha niti ostaje upamćeno na tim putovanjima.

-Stvar je „samo“ u otimanju novaca roditeljima i masnim provizijama svih uključenih, a i besplatnom putovanju učitelja i profesora. Uostalom, to je sasvim druga tema koja zaslužuje posebnu pozornost, a koja će najvjerovatnije promaknuti i ministrici i njezinom timu jer su oni izgleda fokusirani na „ideološki rat“. A po mom skromnom mišljenju, upravo je ideologija kojoj svjetonazorski pripada ministrica i upravo „gazde“ iz EU-a, krivci su za trenutnu sigurnosnu situaciju u EU koja je višestruko gora od onih prije početka kako 1. svj. Rata tako i 2., a posljedično i za terorističke napade kojih sada ima previše da bi tako olako slali djecu u centar zbivanja.

Previše puta sam u ova dva dana čuo rečenicu, „…,a kako je nama sigurnost djece na prvom mjestu,…“, da bi ostao ravnodušan i stoga pitam ministricu, od kada Vam je sigurnost djece najbitnija? Od prekjučer ili od ranije? Ako je od ranije, po čijoj preporuci ste zaključili da je sigurnosna situacija u Španjolskoj zadovoljavajuća u tolikoj mjeri da možemo bez straha poslati preko tisuću djece tamo?

-Jeste li ste uopće zatražili procjenu sigurnosne situacije od MVPEI i domaće obavještajne zajednice i možete li nam reći što su Vam točno preporučili? Po čijoj preporuci i na temelju kakovih podataka ste došli do zaključka da će sigurnosna situacija biti povoljnija za nekoliko dana, tjedana ili mjeseci da bi roditeljima mogli kazali kako su putovanja samo odgođena? A što je sa ostalim destinacijama, kakve su sigurnosne procjene za ostale države u koje djeca putuju? I na kraju, za Boga miloga, kakve veze ima Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK (udruženju ljubitelja koža egzotičnih životinja i sasvim nepotrebne skupine uhljeba u državi koja, uz bok Bugarskoj, drži posljednje mjesto u EU, gospodarski gledano), sa trenutnom krizom!?!? Pa tko uopće pita ta dva lika koji o sigurnosti znaju manje nego ja o deranju kože lava, za mišljenje!? Zašto oni uopće govore i tko im je to dopustio?

-Ministrice Divjak, kao roditelj, želim čuti točne, pravovremene informacije i konkretne prijedloge i mjere od strane stručnjaka za sigurnost, a ne stručnjake za „Istraživanje Ruda i Gubljenje Vremena“ kao što su to ova dvojica spomenutih! Ja kao roditelj i veći stručnjak za sigurnost i od Vas, s dužnim štovanjem i od čitave HKG i UHPA-e skupine, bez nekog naročitog štovanja, zahtijevam od obrazovne ustanove da zaštiti moju djecu i djecu svih ostalih od izlaganja nepotrebnom riziku! Odgovorno tvrdim, sigurnosna situacija u zemljama gdje najčešće putuju naša djeca NIJE takova da bi se moglo bezbrižno putovati i moja preporuka bi bila da se suspendiraju sva putovanja u inozemstvo do daljnjega.

-Svrha tih putovanja može se zadovoljiti i na domaćim destinacijama, odvedite ih na plaže i dajte im da partijaju! A obilaziti destinacije koje su kulturne procvate doživljavali tako što su osvajali, potčinjavali, zarobljavali, otimali i rušili pa i Hrvatsku, mogu i o vlastitom aranžmanu kad stasaju, a kako stvari stoje, ionako će raditi u nekoj od tih istih zemalja jer im niste stvorili uvjete da ostanu egzistirati u Hrvatskoj.

-Izgleda da sam postavio previše pitanja. Mogao sam i analizirati stvari i tvrditi da je nešto ovako ili onako, ali eto, ja volim postavljati pitanja. Kako nikada do sada nisam dobivao odgovore, ne očekujem niti sada, ali se nadam da će moja pitanja nekome ujedno poslužiti i kao odgovori.

P.S. Ukoliko ministrica ili netko iz ministarstva i HGK želi odgovoriti na ove moje upite, slobodno to može uraditi na mail (kontakt@braniteljski-portal.hr) ili na mail(braniteljskiportalhr@gmail.com). Kao član Uredništva Braniteljskog portala biti ću Vam zahvalan na preciznim odgovorima koje od Vas očekujem.

Piše-Željko Petko/Braniteljski portal

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...