Miroslav Lazanski je srpski novinarski primitivac…Takvog „analitičara“ djeca rade od pijeska!

Ništa čudno od tog i takvog „vojnog analitičara“!...

U beogradskoj Politici svako malo svojim se komentarima javlja Miroslav Lazanski, člankopisac, rodom iz Karlovca, koji je sve do početka devedesetih godina, tj. do hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, učio zanat u hrvatskim tjednicima, poput Poleta, Vjesnika, Danasa i Starta. Čitavo vrijeme bila mu je „zaštitnica“ teta – Biljana Plavšić. Nu, čim je prva puška pukla pobjegao je poput zeca iz Zagreba u Beograd, gdje je nastavio ono što je u Hrvatskoj započeo – mržnju prema svemu što hrvatski diše!

Čitajući njegove komentare čovjek ne zna jel bi se prije smijao ili plakao.

Iako se predstavlja kao „vojni analitičar“ ipak bi mu bolje pristajao naziv – jadno i žalosno piskaralo ili prodana novinska duša, koja melja da ni pas s maslom ne bi pojeo.

U svom najnovijem komentaru (5. svibnja 2019.) u članku „Ko prekraja istoriju“ uistinu je namljeo svega i svačega, kako samo on to zna.

Gledao je, kaže, malo televizije dragih nam susjeda, pa je tako na HRT 4 nabasao na emisiju koja se bavi revizijom povijesti na prostorima bivše SFRJ, a u kojoj je gostovao zagrebački profesor, povjesničar dr. Hrvoje Klasić, koji mu je poslužio da Srbiju prikaže kao „žrtvu“, a Hrvatsku kao „ustašku tvorevinu“.

Ništa čudno od tog i takvog „vojnog analitičara“!

Kao prvo, ovaj srpski novinarski primitivac (trebamo se spustiti na njegovu razinu) u ovoj bljuvotini od teksta misli da bi spomenik Slobodanu Miloševiću, prije Beograda, trebalo podići u Zagrebu (vjerojatno da psi mogu obavljati nuždu po njemu!), zatim da rat u Sloveniji nije vodila Srbija, već  JNA, u kojoj su tada bili i Hrvati.

  • „“Rat u Hrvatskoj nije vodila Srbija, već Srbi, građani Hrvatske, koji su se pobunili jer im je nova vlast servirala ikonografiju NDH 1941.-1945. Zar nije Stipe Mesić u rijetkom nastupu iskrenosti rekao „kako je HDZ svojom pogrešnom politikom -1991. antagonizirao  Srbe u Hrvatskoj protiv nove vlasti“. Rekao je, samo što to nitko u Hrvatskoj ne smije ponoviti. Rat u BiH Srbi nisu izgubili, dobili su 49 posto teritorija cjelokupne BiH. Rat na Kosovu smo politički izgubili, ali naša vojska izašla je s Kosova neporažena.“ – navodi „vojni stručnjak“, kakvog inače djeca rade od „pijeska“.

Lazanski se potom čudom čudi što je prof. Klasić spomenuo „da se na Ovčari dogodio ratni zločin kao i u Jasenovcu“. To po ovom novinarskom diletantu nije za usporediti, jer u Jasenovcu, kaže, ubijalo se na „najmonstruoznije načine“, što bi u „prijevodu“ sa srpskog na hrvatski značilo da se na Ovčari ubijalo nešto drugačije, možebitno čak i – „humano“!?

Politikin „komentator“ dotaknuo se i Bleiburga, pa je svojim čitateljima objasnio da svi oni koji se do 9. svibnja 1945. nisu predali Titovim „osloboditeljima“ nisu više uživali nikakvu zaštitu (kao da prije jesu!) i da su ih mogli bez suda i suđenja  gađati i gaziti kao – glinene golubove!

Ovaj jadni i žalosni člankopisac misli da ne treba sve zasluge za sve nesreće na bivšim jugoprostorima  pripisivati Slobodanu Miloševiću (tu je u pravu, nešto bi trebalo i ovakvim četničkim piskaralima!).

Na kraju zaključuje da „Hrvati imaju kompleks Vučića“, da im je on kriv (kao i Srbija) za sve njihove sadašnje probleme (Lazanski je inače član Vučićeve Srpske napredne stranke) te da ni jedan predsjednik Srbije  nije tako žestoko napadan u Hrvatskom saboru kao Vučić!

Također se pita: „Kako mislite, gospodo, da gradite dobrosusjedske odnose, budućnost dvije susjedne države s takvom retorikom? Gdje je tu pristojnost barem prema funkciji predsjednika strane države, gdje su tu europski maniri“?

Taj stvarno, kad to piše, kao da se „nalio“ pelinkovca, ili bolje rečeno „nema pojma“ o onome što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije.

Bio je i ostao – novinski jadnik!

Mladen Pavković

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala** 

Comments are closed.