Mladen Pavković: Kako to? Prihodi su im hrvatski, a ni sami ne znaju kolika im je imovina!

Međutim, pitanje svih pitanja glasi: odakle im tolika imovina...

ilustracija

Pojedini političari i politikanti, pa i drugi, u zadnje nas vrijeme naprosto „nasmijavaju“ kad, poput ministra Lovre Kunščevića izjavljuju da imaju toliko imovine, odnosno nekretnina, da je to „nemoguće pratiti“, pa „zahvaljuju“ medijima i Bogu što su ih podsjetili da sve što imaju trebaju prijaviti

Vjerujemo da će to i učiniti, jer ih to baš ništa ne košta. Ako pak u svezi ovoga i dobiju neku kaznu, opet mogu biti zadovoljni, jer ona za njih nije veća nego za „nepravilno parkiranje“.

Međutim, pitanje svih pitanja glasi: odakle im tolika imovina, odakle im toliki prihodi?

Zaposleni su u Hrvatskoj, imaju „hrvatske plaće i eventualno honorare“, a vile, automobile, jahte, „kuće za odmor“ i štošta drugo što glasi na njih ili njihove supruge, kao da u isto vrijeme, cijele dane, rade i u Americi!

Bivši žalosni predsjednik Republike Stjepan Mesić uz ostalo bi možebitno rekao: „Imam, jer sam posudio od prijatelja“. Kad im je trebalo, tako su odgovarali i Milan Bandić i Ivo Sanadar.

Velika većina je bogatstvo stekla na način što su im vile i drugo, darivali otac, majka, brat, sestra ili pak od brata djeca.

Kad su se komunisti opraštali od vlasti, prvo su u Saboru (26. travnja 1990.) ukinuli Zakon o prestanku važenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine!

Ukidanje tog  zakona nad zakonima potpisali su: dr. Anđelko Runjić (predsjednik Sabora) te Milan Janus, mr. Mirko Šetina i mr. Zvonimir Novak.

Na taj način zaštitili su opljačkanu imovinu i spriječili potjeru za onima koji su nezakonito stekli bogatstva.

A danas ne jednom slušamo i čitamo kako baš ti „drugovi i drugarice“ svako malo ističu „brojne“ privilegije hrvatskih branitelja i stradalnika, a u biti radi se o tome da su oni (na vrijeme)  svoj lopovluk dobrano zaštitili.

E, sad se postavlja pitanje: koliko tih elitnih  pljačkaša i lopova iz Jugoslavije, zahvaljujući i ukidanju ovog zakona, konzumira i danas svoju kriminalnu stečenu imovinu?

Ne, to nažalost  nikada nećemo saznati, baš kao ni („hvala Bogu“) tko što sve ima.

Čudno je i neprihvatljivo da Hrvatski Sabor donosi brojne zakone i propise, ali ne i onaj koji bi možebitno uzdrmao i neke od naših saborskih zastupnika, župane, gradonačelnike, načelnike, direktore i druge, jer bi ih pitali: koliki su vam prihodi, a kolika vam je imovina?

Neki kažu da se porijeklo imovine može vrlo lako provjeriti, da već postoje mehanizmi, ali  to očito  „nikoga“ ne zanima, čak ni sindikalne čelnike.

Vrana vrani oči ne (kopa) vadi!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)