Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Mladen Pavković: Prodanoviću, koliko ste procesuirali komunističkih zločinaca?

Odvjetnik Čedo Prodanović svako malo daje neki intervju na „tri stranice“. Ako ne izađe u novinama razgovor s njim, onda se pojavi intervju sa njegovom suprugom, također odvjetnicom Jadrankom Sloković. To je odlična propaganda za njihov obiteljski posao, a odvjetnici se kao „ne smiju“ propagirati! Malo sutra!

U velikom intervjuu u Večernjem listu (16.rujna 2017.) Prodanović se osvrnuo i na rješavanje pokliča „Za dom spremni“. Među ostalim je izjavio:
-„…“Kad se spomene da je nedopustivo da se na ploči u Jasenovcu nalazi ustaški pozdrav, onda se umjesto da se taj problem odmah riješi, kao alibi poteže i crvena zvijezda kao simbol još jednog totalitarnog sustava, pa se traži i neko navodno rješenje za oba „problema“, što jednostavno znači da se prvi problem ne želi, odnosno ne usudi ga se razriješiti. To je sramotno. Zna se što je bio ustaški pokret, zna se tko je donosio rasne zakone i činio zločine. Isto se tako zna da je crvena zvijezda bila simbol partizanske borbe za oslobođenje ove zemlje. Naravno da ne želim opravdati zločine u doba poslijeratnog komunizma, čiji je crvena zvijezda također bila simbol, ali u suštini su to dva različita sustava zasnovana na posve različitim idejama i društvenim vrijednostima i njih se jednostavno ne može izjednačavati“ – rekao je Prodanović.

Ovaj stručnjak bio je u vrijeme komunizma glavni tužitelj. Želio je taj posao nastaviti i u vrijeme stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, ali ga je, po njegovim riječima, „Stranka HDZ-a 90-tih izbacila iz tužiteljstva“ te ga još k tome „proglasila nesposobnim!“.
Kao prvo, Prodanović ne želi ili ne shvaća da se na spomen ploči koju on spominje ne nalazi „ustaški pozdrav“, već pozdrav HOS-ovaca iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Drugo, ta se ploča više ne nalazi u Jasenovcu. Treće, morao bi znati da je jedno crvena zvijezda do 1945., drugo od 1945.-1989., a treće od 1990. do 1996., a četvrto od 1996.-današnjih dana. Dakle, pod ovim simbolom partizani su tijekom II. svjetskog rata branili i obranili Jugoslaviju. To im nitko ne osporava, a najmanje sudionici Domovinskog rata. Nakon toga, u doba komunizma, pod ovim su znakom i uzvikom „Smrt fašizmu-sloboda narodu“ napravili strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima, od Vardara pa do Triglava. Kad su Srbija i zločinačka JNA izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku, Prodanović bi morao znati, da tadašnji zločinci, predvođeni Slobodanom Miloševićem, nisu na kapama nosili znak “maslinove grančice“ već opet – crvenu zvijezdu! Ako ne vjeruje, neka pogleda tv i druge snimke i fotografije Vukovara, Škabrnje, Saborskog, Voćina, Lipika, Pakraca i niz drugih mjesta i gradova diljem Hrvatske i sve će mu biti jasno.

Osim toga, partizanska i komunistička zvijezda pojavljuje se i danas na svim skupovima ekstremnih ljevičara, odnosno boraca protiv svega što hrvatski diše, od Zagreba pa do Kumrovca!

Dakle, bivši partizani i komunisti te njihovi najmiliji, neprestano nas „podučavaju“ o zvijezdi iz II. svjetskog rata, a mi neprestano govorimo i trubimo o zločinačkoj zvijezdi nakon (!) 1945.! Međutim, kako u svakom ratu, tako je vjerojatno i u II. svjetskom bilo zločina od strane pobjednika, ali o tim zločinima se ne govori i ne piše. Zašto, ako je zločin – zločin?

Prodanović veli da „ne želi opravdati zločine u doba poslijeratnog komunizma, čija je crvena zvijezda također bila simbol!“. E, tu smo. Znači, ako je bilo, a bilo je, zločina u vrijeme komunizma, tj. vladavine Josipa Broza Tita (navodno milijun, a možda i više!) onda nas zanima: koliko je Titovih zločina, pod simbolom crvene zvijezde, procesuirao komunistički tužitelj Čedo Prodanović? Ako nije, zašto nije? Ili još bolje, neka nam odgovori: tko je, kada i gdje ikada odgovarao za partizanske zločine u II. svjetskom ratu, a tko za one poslije toga rata?

Činjenica je da su Tito i Pavelić bili na suprotnim stranama i da se to ne može izjednačavati. Ali, svi oni koji su bili povezani sa NDH, koji su bili samo i isključivo, njihovi simpatizeri (!) su nakon 1945. uhićeni, zatvarani, proganjani i ubijeni, i to ne samo oni, već i cijele njihove obitelji, do „koljena sedmog“!
Dakle, do današnjih dana, ni jedan partizanski i komunistički zločinac nije kažnjen, a sve oni koji su bili na suprotnim stranama, zadesile su strašne muke, pa čak i one partizane i komuniste koji su se borili“za druga Staljina“!

Poklič „Za dom spremni“ razne Prodanoviće može podsjećati na NDH, kao što nas crvena zvijezda podsjeća na (zločinački) komunizam i agresorsku vojsku u Domovinskome ratu, ali jedno je „Za dom spremni“ do 1945., a drugo „Za dom spremni“ od 1991.! To su dva ista, ali različita pozdrava! Drugo bi bilo da je taj simbol uklesan na spomen ploči sa znakom NDH, ali on je uklesan na ploči sa znakom ili simbolom isključivo iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata! U tome je bit i to nitko ne želi prihvatiti.

Osim toga, pomalo nas smeta i preko toga ne možemo prijeći, kad ovaj bivši komunistički tužitelj ističe da je „crvena zvijezda bila simbol partizanske borbe za oslobođenje ove zemlje“.Gospodine ili druže Prodanoviću: koje zemlje, Hrvatske ili Jugoslavije?

I još samo jedno: kad vas djeca pitaju: što ste radili u (domovinskom) ratu, što im odgovorite?

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...