Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Mladen Pavković: Sad im smetaju i hrvatski spomenici u Vukovaru!

U Vukovaru  pojedinim Srbima smetaju i spomenici i spomen ploče koje ih podsjećaju na velikosrpsku agresiju! Tako je ovih dana notorni Srđan Milaković (DSS), vukovarski gradski vijećnik i bivši zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, postavio pitanje na sjednici Gradskog vijeća – zašto se u ovom gradu Junaka neprestano podižu novi spomenici, odnosno zbog čega se iz gradske kase izdvajaju financijska sredstva za te i ovakve namjene?

 

Ovaj čovjek, kao i većina Srba u Vukovaru, ne želi da ovaj grad bude grad-spomenika, tim prije jer, kako je rekao, i mladi ljudi ne vide smisao  ovakve daljnje gradnje spomenika te je mišljenja da je bolje ulagati u život, gospodarstvo, mlade, odnosno ono što uljepšava život!

Može li nešto sramnije od toga?

U Vukovaru je svaka hrvatska kuća „spomenik“, jer nema ni jedne koja je tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata ostala pošteđena od srpskih i četničkih granata, kao što nema ulice ili trga gdje nisu ubijani nevini Hrvati, mladi, stari, žene, djeca, prenosi Kamenjar.com.

Milaković je imao 13 godina kad je počela bitka za Vukovar, pa nije mogao biti sudionik ovih povijesnih zbivanja, ali njegovi roditelji, poglavito otac i te kako je mogao, ali nije se „želio miješati“. Nakon okupacije Vukovara  njegova je obitelj bez problema otišla  put Beograda, a u Vukovar su se vratili 1992., znači kad je bio pod okupacijom Srba, i u njemu nastavili mirno živjeti  sve do danas.

A, kako je bilo živjeti u Vukovaru i što je njegova obitelj tamo radila kad su ovim gradom vladali Srbi, poput dr. Vojislava Stanimirovića?

Srbi, zločinačka JNA, Crnogorci i domaće izdajice u Vukovaru i cijelim ovim krajem ostavili su veliki broj masovnih grobnica. Opljačkali su sve hrvatske kuće i tvornice, a što su samo napravili od vukovarske ratne bolnice?

I sad, nakon svega, ovom čovjeku i ne malom broju njegovih istomišljenika, ne odgovaraju spomenici, kao sjećanja na zlo koje se tamo dogodilo. On i njegovi bi radije da se u svakoj ulici postave „cirkusi ili luna parkovi“, kockarnice ili  „zološki vrtovi“  i da se ljudi, a poglavito mladi, dan i noć mirno zabavljaju, i na taj način zaborave na sva srpska i ina zvjerstva!

Milakoviću ne smetaju četnički spomenici na koje se sve češće može naići u ovom kraju, ne smeta ga spomenik ratnom zločincu  Šoškočaninu, a još manje srpsko groblje „šajkača“ koje se nalazi nedaleko centra grada!

Nakon okupacije ovog grada i moja malenkost je predlagala da se ovaj grad ne obnavlja, da se sačuva za sva vremena, kako bi mladi vidjeli što znači srpska i ina čizma. Međutim, relativno brzo grad je obnovljen, a poglavito tamošnja bolnica na koju je tijekom rata padalo na desetine tisuća projektila i koja, da nije dirana, bila bi najljepši spomenik srpskoj agresiji.

Na svim ulazima, odnosno cestama,  koje vode u grad, također sam predlagao, da se podignu kapelice i križevi, kako bi se svatko prije ulaska pomolio za duše nevino stradalih.

Što primjerice razni milakovići ne odu u Beograd i tamo se bore protiv podizanja četničkih spomenika, poglavito onima koji su razarali hrvatske gradove i naselja?

U Vukovaru ili Škabrnji svaka kuća treba biti „spomenik“, kako se srpski i ini krvavi pir više nikada ne bi ponovio, a sramne  izjave poput tog Milakovića treba javno i oštro osuditi!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....