Mladi Jastreb: HOS će biti na čelu kolone sa mnom, pozivam vlasti da zabrane srbonacistički performans

Zagreb, 1.9.2015 - Tiskovna konferencija Hrvatske stranke prava. Na slici Branko Borkoviæ. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Uoči tužne obljetnice i novih podjela oko Kolone sjećanja progovorio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković zvan Mladi Jastreb. Otkrio je i što misli o potezu gradonačelnika Ivana Penave, HOS-u na čelu kolone, plakatima…

“Politizacija je sve što gledamo u zadnje vrijeme, svake godine imamo iskakanja i politizaciju, neću reći kolone nego hodočašća mučenicima za Domovinu gdje se na neki način pokušavaju nametnuti stvari koje ne stoje”, rekao je za RTL.

‘Politizacija je sve što se događa u zadnje vrijeme’
Na pitanje kako gleda na poruke koje stižu od strane Penave, kaže:

“Mi branitelji možemo samo poručiti da zahtijevamo da se poštuje pravni poredak Republike Hrvatske”, dodao je.

Tvrdi kako je politizacija sve što se događa u zadnje vrijeme te da svake godine postoje iskakanja i “hodočašća mučenicima” gdje se pokušavaju nametnuti “stvari koje ne stoje”.

“To bi bilo nametanje pravila kako tko hoda i gdje hoda, doživio sam u ovih 25 godina svega i svačega od toga da su mi priječili ulazak u bolnicu pa do barijera i do toga da se tamo fešta kao da je to neka slava”, rekao je.

‘HOS će kao i uvijek biti na čelu kolone’

Dodao je kako neće postojati dvije kolone kao što nikada nisu ni postojale za njega. Podsjetio je kako hodočašće kreće iz bolnice, ide do groblja i završava svetom misom.

“Ti što iskaču neki ih ljudi prepoznaju tako remete i mir nas živih i mir suboraca koji su poginuli”, kazao je.

Na pitanje vjeruje li da će doći do stvaranja druge kolone kazao je samo kako će oni svojim putem kao i svake godine. Naglasio je i kako su pripadnici HOS-a pripadnici i 204. brigade te da će kao i uvijek biti na čelu kolone s njim.

O tome podsjeća li ova situacija na onu 2013. godine Jastreb kaže kako je ovo bilo radikalnije.

“Ovo je pripetavanje za političku borbu, pozivam sve stranke da taj dan zašute, pozivam medije da ih ignoriraju”, dodao je.

Zamjena teza

Na najavu vukovarskog gradonačelnika da će zabraniti bacanje vijenaca u Dunav Mladi Jastreb je oštro odgovorio.

“Pozivam vlasti da zabrane ovaj srbonacistički skup performans odnosno koji izvode da zamjenjuju teze o zločincima i žrtvama bacajući vijence u Dunav. To je neonacistički ispad SDSS-a”, zaključio je.