Mliječni put Hrvatske: Broj proizvođača mlijeka od 2005. pao sa 65.000 na 6.000…

"Mliječni put Hrvatske" želi premijera upozoriti na neizdrživu situaciju proizvođača mlijeka...

ThinkstockPhotos

Proizvođačka organizacija “Mliječni put Hrvatske” zatražila je u četvrtak prijem kod premijera Andreja Plenkovića kako bi ga upozorili na neizdrživu situaciju u sektoru proizvodnje mlijeka te kako bi pokušali zajednički naći rješenje, jer će u suprotnom, najavljuju, biti prisiljeni organizirati prosvjede i sa stokom izići na ulice Zagreba, pred trgovačke lance i mljekare.

“Situacija u sektoru proizvodnje mlijeka više je neizdrživa. Već duže vremensko razdoblje proizvođači mlijeka suočeni su s neizdrživo niskom otkupnom cijenom koja je znatno manja od cijene koštanja proizvodnje iste”, kaže se u zamolbi kojom čelnici “Mliječnog puta Hrvatske” traže sastanak s premijerom.

Na tom mu sastanku žele približiti probleme proizvođača mlijeka kako bi ga zajednički pokušali riješiti.

Probleme potkrepljuju i podacima da se 2005. godine 65.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) bavilo proizvodnjom mlijeka, a sada je to svedeno na svega 6.000 proizvođača.

“Smatramo da je navedeni podatak alarmantan te da će se u vrlo kratkom vremenskom roku ugasiti kompletna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj. Stoga Vas još jednom pozivamo da nas do 23. kolovoza 2017. godine primite na razgovor i da pokušamo zajednički riješiti navedeni problem kako bismo zadržali proizvodnja mlijeka u RH ili ćemo u suprotnom biti prisiljeni napraviti prosvjede, odnosno zajedno sa stokom izaći na ulice grada Zagreba, a isto tako i pred trgovačke lance i mljekare”, navodi se u dopisu premijeru koji potpisuju predsjednik PO “Mliječni put Hrvatske” Mario Rengel i dopredsjednici Mladen Šolčić i Branko Karamarković.B.P./Hina