Molitva krunice Božjega milosrđa ispred zagrebačke katedrale

Diljem svijeta održala se međunarodna inicijativa Iskra Milosrđa, odnosno molitva krunice Božjega milosrđa na ulicama i trgovima gradova. U njoj je sudjelovao 31 hrvatski grad i mjesto iz 11 različitih (nad)biskupija te tri lokacije u Bosni i Hercegovini i jedna u Crnoj Gori...

FOTO: BRANIMIR GUBIĆ // ISKRA MILOSRĐA ISPRED ZAGREBAČKE KATEDRALE

Molitva krunice Božjega milosrđa održala se u utorak 28. rujna u 15 sati ispred zagrebačke katedrale. Molitvi je prisustvovalo stotinjak vjernika iz Hrvatske i BiH uz nazočnost tajnice koordinacije štovatelja Božjega milosrđa Jelene Vuković…

Diljem svijeta održala se međunarodna inicijativa Iskra Milosrđa, odnosno molitva krunice Božjega milosrđa na ulicama i trgovima gradova. U njoj je sudjelovao 31 hrvatski grad i mjesto iz 11 različitih (nad)biskupija te tri lokacije u Bosni i Hercegovini i jedna u Crnoj Gori.
„Svake godine 28. rujna molimo u čast Božjega milosrđa na brojne nakane. Nakane su za Svetu Crkvu Katoličku, za Svetog Oca, za zaštitu od svih zala i nevolja, napose biča potresa i pošasti koronavirusa, za svećenike, nova svećenička i redovnička zvanja, za umiruće… A i svatko od nas nosi neke svoje nakane”, rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu tajnica koordinacije štovatelja Božjega milosrđa Jelena Vuković.
Naglasila je da pred ranjenom katedralom, uvijek u nakane uključuju i kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca. „Na srcu nam je da to bude što skorije. Hrvatski narod treba jednog lijepog i velikog zaštitnika. Odnosno, ima ga, ali da to bude svečano i za čitav svijet”, rekla je Vuković.
Alen Juričić iz župe Krista Kralja iz Čitluka rekao je kako redovito moli sam ili u obitelji te uz program radio postaje Mir Međugorje u 15 sati. „Nastojim se uključiti kad god imam vremena. Najljepše je moliti u krugu obitelji i prijatelja”, rekao je Juričić te istaknuo: „Svi smo mi Isusova djeca, on voli i vjernike i nevjernike. Nikad nije kasno Gospodinu otvoriti srce, ali otvoriti čisto srce, puno ljubavi i otvoreno za Božje milosrđe.”
Osmi nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa održat će se u subotu 16. listopada 2021. u Mariji Bistrici. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom predvodit će mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup. Nakon misnog slavlja bit će prilika za štovanje relikvija svetaca Milosrđa: sv. Faustine Kowalske, sv. Ivana Pavla II. i bl. Mihaela Sopoćka. U 14 sati bit će križni put nakon kojeg će, u Satu Milosrđa, biti pobožnost u čast Božjega milosrđa.
Inicijativu Iskra Milosrđa pokrenuli su 2008. godine Isusovci u Poljskoj, u spomen na beatifikaciju o. Mihaela Sopoćka, duhovnika sv. Faustine Kowalske. Inicijativa uživa počasno pokroviteljstvo mons. Grzegorza Ryśa, metropolita Nadbiskupije Łódź. Nositelj organizacije Iskre Milosrđa za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru je Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa.

L.K.