Mons. Baloban: Sve religije imaju nešto zajedničko što mogu reći društvu

Na pitanje novinara o kojim se temama u sinodskoj dvorani najviše raspravljalo, mons. Baloban je izvijestio da su članovi Sinode najviše interesa pokazali za teme vezane uz karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenziju crkvenoga djelovanja te uz Crkvu i medije...

Voditelj Povjerenstva za Četvrto tematsko područje Sinode mons. Stjepan Baloban izvijestio je na konferenciji za novinare kako Četvrto zasjedanje, za razliku od proteklih triju, govori o Crkvi u odnosu prema društvu te napomenuo kako se u tematskom dijelu Sinode o ekumenizma i međureligijskom dijalogu pokazalo da sve religije imaju nešto zajedničko što mogu reći društvu.

Tajnik 2. Sinode  Denis Barić istaknuo je kako je na dosadašnjem tijeku Četvrtog zasjedanja Sinode svoje intervente podnijelo oko pedeset članova Sinode.

Crkva je pozvana na samopropitivanje, a upravo je Sinoda jedno takvo iskustvo, rekla je je ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije i članica Sinode Ljuba Duvnja te dodavši kako moramo ponovno ispitati se be kako bismo kvalitetno djelovali u društvu.

Ocijenila je kako se treba vratiti na izvore, na temeljno poslanje svakoga kršćanina i biti svjesni da su  odgovorni za Crkvu i društvo. “Kao što je stoljećima oblikovala zapadnu civilizaciju, Crkva je i danas pozvana sudjelovati u odgoju i obrazovanju, naglasila je Duvnjak i podsjetila kako postoji veliki interes roditelja za upis u katoličke škole.

Na pitanje novinara o kojim se temama u sinodskoj dvorani najviše raspravljalo, mons. Baloban je izvijestio da su članovi Sinode najviše interesa pokazali za teme vezane uz karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenziju crkvenoga djelovanja te uz Crkvu i medije.

Na konferenciji za novinare govorili su o tijeku i sadržaju dvodnevnoga zasjedanja Sinode koja se bavi pitanjem “Crkve zagrebačke u hrvatskome društvu” tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupijeDenis Barić, mons. Stjepan Baloban, voditelj Povjerenstva za Četvrto tematsko područje Sinode te ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije i članica Sinode Ljuba Duvnjak.

Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu tema je četvrtog zasjedanja, koje je počelo u petak u Zagrebu. Članovi Sinode raspravljaju o promicanju jedinstva među kršćanima, međureligijskom dijalogu, karitativnoj zauzetosti Crkve, socijalnoj dimenziji crkvenoga djelovanja te o kulturi, znanosti i umjetnosti u Crkvi, katoličkim odgojno-obrazovnim ustanovama i o Crkvi i medijima.

T.H.