POŽARI NA SVE STRANE: MORH- Kožino obranjeno, sve raspoložive zračne snage na požarište u Pristegu…

Požar u blizini vojarne u Zemuniku izbio je s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne...

FOTO/MORH-e

Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u ponedjeljak poslijepodne uspjele su zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama obraniti Kožino kod Zadra i odmah potom sa svim raspoloživim snagama krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH su iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Na požarište Kožino kod Zadra preusmjerene su oko 15,30 sati, a ranije su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, naveli su iz  MORH-a.

Požar u blizini vojarne u Zemuniku izbio je s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Iz MORH-a je ranije danas najavljeno da će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići tijekom poslijepodneva požarište na području Benkovca. Na benkovačkom području, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 250 požara -86 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 68 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, priopćeno je iz MORH-a.

T.H.