Most: Iz RH dnevno iseljava 180 ljudi, a ministar uprave Kuščević povećava broj službenika…

Jasno je da ministar Kuščević nema rješenje za bolju javnu upravu...

Iz Mosta su u subotu prozvali ministra uprave Lovru Kuščevića da najavom novih zapošljavanja službenika zapravo najavljuje “nova stranačka kadroviranja u javnoj upravi”, i to, kako ističu, u situaciji kad iz Hrvatske dnevno iseljava 180 ljudi.

“Most nezavisnih lista upozorava na nova stranačka kadroviranja u javnoj upravi, nakon što je objavljeno da su se ponovno za vrijeme godišnjih odmora raspisali natječaji za 39 zaposlenika. U situaciji kad dnevno iz Hrvatske iseljava 180 ljudi, kad mladi i obrazovani bježe od sustava javnog sektora koji ne potiče izvrsnost, već podobnost, ministar Kuščević povećava broj službenika i izbjegava provođenje suštinskih reformi”, kažu u toj stranci.

Priopćenjem se osvrću na pisanje Jutarnjeg lista, koji je danas objavio da su državne službe, posljednjeg dana prošle godine, objavile oglase za popunjavanje ukupno 39 radnih mjesta.

Državni zavod za statistiku, po tom tekstu, traži šest novih zaposlenika, Ministarstvo zdravstva pet, Državna geodetska uprava devet, Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji dvoje, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva četiri, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture deset, Hrvatski državni arhiv jednog i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH dvoje.

Akcijski plan razvoja javne uprave usvojen prije gotovo dvije godine, a nema napretka

U Mostu napominju kako je Akcijski plan za razvoj javne uprave usvojen u veljači 2017. od strane Europske komisije, a da se do sada u tu svrhu iskoristilo svega 0,45 posto od raspoloživih 880 milijuna kuna.

“Ova Vlada nema viziju javne uprave kao servisa građanima, što dokazuju brojni potezi ministra Kuščevića – od ukidanja ureda državne uprave, nakon čega rastu plaće zaposlenih koji ostanu u županijama, preko uprave za otoke u kojoj je od 16 službenika 8 šefova, do angažiranja vanjskih usluga unatoč masi zaposlenih”, ističe u priopćenju Mostova saborska zastupnica Sonja Čikotić.

Pita se kako je moguće da se Kuščević hvali uštedama sati digitalizacijom pojedinih usluga, dok se broj službenika nije smanjio. “Bolju Hrvatsku zaslužuju svi, od građana do službenika koji predano i marljivo rade, unatoč podobnim i poslušnim stranačkim kadrovima”, poručila je Čikotić.

Jasno je da ministar Kuščević nema rješenje za bolju javnu upravu

Ustvrdila je kako je iz svega ovoga jasno da ministar Kuščević nema rješenje za bolju javnu upravu, već iskorištava svaku mogućnost za novo kadroviranje, umjesto da se odmah počelo s racionalizacijom i informatizacijom koja nije samo deklarativna, već doista i smanjuje potrebu za glomaznim sustavom.

“Sada sam još odlučniji u stavu da je prvo potrebno otkazati 10.000 ugovora o radu, pa onda zapošljavati na temelju kompetencija potrebnih za modernu Hrvatsku”, poručio je Mostov saborski zastupnik Ante Pranić.H

D.K.

Comments are closed.