Most predstavio demografske mjere

Screenshot

Stranka Most je danas predstavila svoje demografske mjere kojima želi poboljšati položaj obitelji. Tako su donijeli niz konkretnih prijedloga, među kojima su i oni da bi roditelji trebali imati šestosatno radno vrijeme, a zalažu se i za smanjenje starosne dobi majkama za odlazak u mirovini i mogućnost da bake i djedovi koriste neiskorišteni roditeljski dopust.

 

”Ovo su uže demografske mjere koje ciljaju na obitelji, primarno na obitelji zaposlenih roditelja. Neke mjere predlažemo još od 2018. godine. Od tada naglašavamo bitnost izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama da sve majke ili očevi na roditeljskom dopustu imaju punu plaću. Trenutno je još uvijek puna plaća do šestog mjeseca djetetova živa”, rekli su iz Mosta.

Osim toga, zalažu se i za to da roditeljski dopusti koji nisu iskorišteni ne propadaju, već da se mogu koristiti u obliku novca, a ovo se odnosi i na bake i djedove.

Predvidjeli smo mjeru da svaki neiskorišten roditeljski dopust, majke, očevi, ali i bake i djedovi, kao sekundarni korisnici, mogu primiti u obliku 309 eura za pomoć pri nalaženju dadilje ili kao pomoć u kućanskim poslovima za one koji se vrate na posao.

Zalažu se i za uvođenje kraćeg radnog vremena za roditelje djece do određene dobi, a otkrili su kako je ovakav model već istražen u nekim zemljama i kako on funkcionira.

”Zalažemo se za šestosatno radno vrijeme za sve roditelje do desete godine života djeteta. Bilo tko, tko ima dijete do desete godine, ima pravo na šestosatno puno radno vrijeme. Ovo bi funkcioniralo jer su već provedena istraživanja u Europi koja pokazuju da produktivnost ne pada, a da je manje radno vrijeme poticajno za roditelje”, istaknuli su, prenosi Crodex.net.

Uz to, napominju i kako bi se trebala umanjiti starosna dob za odlazak u mirovinu majki, za tri mjeseca za svako rođeno dijete. Već je poznato kako Vlada najavljuje povećanje staža, a što može uzrokovati i dodatnu diskriminaciju među majkama. Iz Mosta smatraju kako to ne bi trebao biti jedini cilj, već da bi se trebalo pričati i o ranijem odlasku u mirovinu majki.

Uz to, najavili su i subvencioniranje kupovine većeg automobila za obitelji s više djece, ali i reguliranje prodaje neaktivnih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske. Jednako tako, dotakli su se i dječjeg doplatka. Jedinstveni dječji doplatak bi prema Mostovcima bio progresivan.

Ovaj doplatak je u prosincu primilo 113.495 korisnika za ukupno 219.109 djece. Prema njima bi se iznosi kretali na ovaj način. Za prvo dijete 80 eura mjesečno, za drugo 106 eura, za treće 145 eura, za četvrto 200 eura te za peto i svako sljedeće dijete 270 eura.

”Zadnje godine, 2023., 30 tisuća rođenih, 50 tisuća umrlih. Negativan prirast 20 tisuća. I to nije samo 2023., to je tako već nekoliko godina. Mi smatramo da su ovi negativni trendovi izuzetan, ozbiljan, nacionalni, strateški, gospodarski problem u Hrvatskoj. I smatramo da se trebaju implementirati politike koje će promijeniti ove trendove. I zato danas stojimo tu ispred vas i želimo ovim doprinosom, ovim konkretnim mjerama doprinijeti demografskom oporavku RH i jačanju pravnog okvira koji će ojačati usklađivanje profesionalnih, obiteljskih obveza života roditelja”, naglasio je Božo Petrov, predsjednik Mosta.