MOST: ‘Vlada je na nedemokratski i totalitaran način odbila raspravu o Marakeškom sporazumu’

Predsjednik Odbora Miro Kovač naprasno je okončao tu važnu sjednicu, osujetio je i samu namjeru člana Odbora Petrova da iznese svoj prijedlog o raspravi pred saborskim zastupnicima, nije ni drugim članovima dao da progovore, već je nametnuo pripremljen zaključak i misterioznih sedam glasova za...

Petrov: ”Ne znamo ni kojih je sedmero zastupnika na Odboru za vanjsku politiku glasovalo za odluku Vlade o Marakeškom kompaktu”…

Zagreb, 4. prosinca 2018. – Potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i saborski zastupnik prof. Robert Podolnjak danas su na konferenciji za novinare istaknuli da Vlada RH 10. prosinca ide u Marakeš, ne obazirući se na činjenicu da je na na Odboru za vanjsku politiku, na nedemokratski i totalitaran način odbijena rasprava o Marakeškom kompaktu na plenarnoj sjednici raspravi Hrvatskog sabora.

Predsjednik Odbora Miro Kovač naprasno je okončao tu važnu sjednicu, osujetio je i samu namjeru člana Odbora Petrova da iznese svoj prijedlog o raspravi pred saborskim zastupnicima, nije ni drugim članovima dao da progovore, već je nametnuo pripremljen zaključak i misterioznih sedam glasova za.

“Nitko ne zna tko je tih sedmero ljudi, jer tih sedam ruku nitko nije na Odboru vidio. Ne znamo tko je digao ruku na odboru za vanjsku politiku da bi prošao zaključak o Marakešu i tko su ljudi kojima očito nije važan ni stav Hrvatskog sabora, niti hrvatska vanjska politika, već samo njihov karijerni interes, a odlučuju o sudbini zemlje. Ne znamo koji su to deponirani glasovi, jer pola članova Odbora nije ni bilo na sjednici. Ne znamo ni tko je bio protiv, ni tko je suzdržan, jer glasovanja jednostavno nije bilo. Kao član odbora tražio sam glasovanje o svom prijedlogu da se u saboru na plenarnoj sjednici razmotri Marakeški kompakt, ali to predsjednik Kovač nije dopustio. Most je tražio da se ovakvo protupravno ponašanje razmotri na Odboru za ustav i poslovnik, jer je očito da kao guske hitaju u Marakeš”, rekao je Božo Petrov.

Robert Podolnjak, profesor na katedri Ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, istaknuo je kako su posve drugačije o ovom pitanju postupile Vlade u ostalim europskim zemljama koje su u parlamentima raspravile ovaj važan sporazum.

“Ono što kao Klub zastupnika Most tražimo i što smo na Odboru za vanjsku politiku zatražili, je posve uobičajeno i nužno i to su Vlade ostalih europskih zemalja  koje su odgovorne svojim parlamentima napravile. U parlamentima su raspravile Marakeški kompakt, zanimalo ih je što parlament misli i nisu se usudile donijeti odluku bez rasprave u parlamentu. Primjerice, Vlada u Njemačkoj je pripremila dokument za Bundestag u kojem navodi da suverenost Njemačke ovim sporazumom nije ugrožena, u Soveniji je u parlamentu provedena ozbiljna rasprava, ozbiljno se raspravlja u Nizozemskoj i Belgiji. Vlade nisu uskratile parlamentu raspravu, jer je ovaj sporazum iznimno politički značajan, obzirom na broj zemalja koje imaju dvojbe ili se iz njega povlače. Stoga, ne postoji ni jedan razlog da se rasprava ne provede i u Hrvatskom saboru, te je nužno da se zastupnici, ali i hrvatska javnost u ozbiljnoj raspravi upoznaju s Marakeškim kompaktom Odbor za ustav je morao razmotriti kršenje poslovnika kako smo zatražili”, objasnio je prof. Podolnjak.

Izvor-OVDJE

D.K.

Comments are closed.