MOŽEMO LI SPRIJEČITI DA SE BEOGRADSKI SCENARIJ PONOVI KOD NAS? “Djecu odgajaju reality zvijezde, prostitutke i ubojice”

Maloljetni ubojica Kosta Kecmanović (14) šokirao je jutros svijet do sad u Europi neviđenim pokoljem u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u elitnoj beogradskoj četvrti Vračar. Trenutno je broj mrtvih devet, a među njima su profesorica povijesti koja je navodno bila “okidač” nakon što je Kosti, inače “štreberu” i odlikašu, dala jedinicu, zaštitar, i djeca iz njegovog razreda. Kosta nije bio problematičan, kažu. Išao je na natjecanja, nije bio agresivan niti konfliktan.

Dok mu je inspektor stavljao lisice na ruke i razoružavao ga, pitao ga je zašto je pobio djecu. Na to mu je Kosta rekao: Ja sam psihopat! – naveo je izvor iz istrage. Prije ubojstva stavio je na društvene mreže zastrašujuću sliku lutke prišivenih očiju i usta. Pucao je iz dva pištolja, a imao je i veću količinu eksploziva u rancu (molotovljevih koktela).

Beograd je u šoku, takve stvari su do sad gledali uglavnom na TV prijenosima iz Teksasa, a i ostali se pitaju – kad će se i kod nas dogoditi? Kud ide svijet, je li sve poludjelo? Psihopata je bilo oduvijek, oni se rađaju. Ali ovakve stvari se nisu nikad događale, ne u Europi. A nije da je vatreno oružje od jučer.

Komentari najčešće idu za tim kako je sve to produkt zaglupljivanja ljudi, vulgarnosti i primitivizma društva prožetog Reality show-ovima, nasiljem. Televizija i internet odgajaju djecu. “Reality zvijezda, gospođa sumnjivog morala je neki dan pretučena i njene su slike po svim medijima”, kaže jedan od komentara. “Tukao ju je već osuđivani sudionik realityja čiji je otac također bivši kriminalac. Trenutno je ubojica, diler, pljačkaš i nasilnik najveća reality zvijezda na najgledanijoj televiziji. Prije njih to je bio ubojica svoje supruge pjevačice, sada osuđen na 40 godina. Pa što smo drugo mogli očekivati? Pink i Zadruga rade svoje…”

Još jedan komentar koji ide u tom smjeru glasi:

Nedavno je spot sniman u školi, a uzor, kao takav, pozvan da u njemu gostuje bivši je kriminalac i dugogodišnji posjetitelj zatvora. Nije pozvan umjetnik, liječnik, profesor, radnik, poljoprivrednik ili pisac. Čak ni sportaš!!!! I to jasno pokazuje gdje su mladi, na koga se ugledaju. Nažalost, i na odgovornost svih nas, neviđena nacionalna tragedija, kakva se nije dogodila ni devedesetih”.

“Djecu odgajaju Jala Brat i Buba Corelli te Južni Vetar gang. Umjesto druženja, djeca se međusobno vrijeđaju na “društvenim” mrežama i krive kičmu na telefonima”.

“Jedan ubojica, narko diler, pljačkaš i siledžija nam je zvijezda realityja na najgledanijoj televiziji već
7-8 mjeseci – pa što ste očekivali?
Pink trovač nacije.”

No i u Hrvatskoj su razne Farme, Jala Brat i Buba Corelli i slični “cajka trap” izvođači, spoj američkog gangsta – rapa i balkanske ruralne zaostalosti, vrlo popularni. Kultura nasilja, primitivizam, instant slava koja nekako uvijek pronađe one najgore primjerke u društvu, sve to nije samo srpski ni samo američki fenomen. Ubojstvo u Beogradu treba biti opomena: Trebamo se svi zabrinuti oko toga tko i što odgaja našu djecu, kakav moralni kompas ona uopće danas imaju? Kosta je postao slavan, dobio je svojih 15 minuta u svim medijima. Tko je idući 12 ili 14-godišnjak koji će se htjeti proslaviti na takav način?

Marcel Holjevac