MOŽEMO ODBIO SDP, IDU SAMOSTALNO NA IZBORE. Tko profitira od toga?

Vijeće stranke Možemo! na sjednici u ponedjeljak navečer donijelo je odluku o predizbornoj koaliciji sa SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore, no od sinoć se o tome nisu oglasili. Sandra Benčić na današnjoj je konferenciji za medije rekla da je pala odluka da Možemo! izlazi samostalno.

“Plan je da na nacionalnoj razini nakon izbora vlast sklopimo sa strankama od centra na lijevo, pri čemu SDP vidimo kao glavnog partnera. Odluka je donesena na temelju stava da ćemo tako mobilizirati najveći broj birača”, rekla je.

Smatra da je za stranke bolje da izađu samostalno, ali da sklope koaliciju nakon izbora te da je cilj da maknu HDZ s vlasti. Tomislav Tomašević kaže kako je na vijeću bilo 56 od 58 članova te da je velika većina htjela na izbore samostalno. “Komunicirana je odluka vodstvu SDP-u prije nego što smo je obznanili vama. I dalje ćemo nastaviti suradnju”, rekao je.

“Naravno da su znali da su obje odluke moguće. Mi smo prva stranka koja je donijela ovakvu odluku prije izbora”, rekla je Benčić.Jedan od razloga za ovu odluku je istraživanje prema kojem će i Možemo! i SDP bolje proći na izborima ako izađu samostalno. Na pitanje boje li se razilaženja birača, Tomašević je rekao da ne očekuje zbunjivanje birača jer je jasan profil i Možemo! i SDP-a.

Kaže da je bolje da se na izborima vidi kakav je odnos snaga pa na temelju toga slagati koaliciji. “Imat ćemo svog kandidata za premijera. Tko će biti premijer, znat ćemo nakon izbora”, rekao je Tomašević.

“Imam puno posla u Zagrebu. Moja politička ambicija jasna je od početka”, odgovorio je na pitanje hoće li on biti kandidat. Benčić kaže da će imati predizbore u stranci te će tako određivati kandidate. “Ali svakako ćemo te kandidate birati s članstvom u stranci”, rekla je i dodala: “Ako ćemo tako odlučiti, prihvatit ću. Mislim da je to važna inovacija u političkom prostoru Hrvatske. Mora dolaziti iz legitimiteta u stranci.” Benčić vjeruje da Andrej Plenković smatra kako je stranka Možemo! jaka konkurencija HDZ-u. “Mi jesmo ti koji će u dogledno vrijeme skinuti HDZ s vlasti. No to nije dovoljno. Potrebno je formirati stabilnu Vladu kako bi se Hrvatska krenula razvijati drugim putem. Njih nije briga koja je razina kvalitete života dokle god ima plijena za njihove članove. Naš cilj je pokopati takav način vladanja.”

Dojam je da ova odluka Možemo prvenstveno ide na ruku – SDP-u. Naime, Možemo u anketama i dalje imaju desetak posto glasova birača, oko tri puta manje od HDZ-a, ali i osjetno manje od SDP-a, gotovo 50% – i to iako je SDP praktički obezglavljen već neko vrijeme. Izvan Zagreba, i par gradova u Istri i Primorju, Možemo praktički niti ne postoji. SDP je pak prisutan u cijeloj državi. Ima snažnu infrastrukturu, ima 21 gradonačelnika – od Rijeke, Čakovca, Umaga i Siska te 20 županijskih organizacija. Koalicijom bi platforma Možemo! dobila dio SDP-ove lokalne infrastrukture koja joj nedostaje, a jasno je da je izborni sustav takav da ide na ruku samo najvećoj stranci – ili predizbornoj koaliciji.

Usto, veliki dio biračkog tijela Možemo! čine razočarani bivši glasači SDP-a, prvenstveno u Zagrebu, i to isti oni koji su godinama glasali za SDP-ovca Bandića. Neuspjesi u Zagrebu mogli bi dio tih birača – vratiti SDP-u do izbora.

Zadovoljan pak može biti i HDZ, kojem ne ide na ruku samo razjedinjenost oporbe, nego i činjenica da “namjere” SDP-a i Možemo! da nakon izbora stvore postizbornu koaliciju ovise ne samo o tome hoće li ukupno dobiti više mandata od HDZ-a nego i od drugih čimbenika. Kao prvo, mandat za sastavljanje Vlade prvo dobiva najveća stranka – a to će, kako sad stoje stvari, posve sigurno biti HDZ. U slučaju predizborne koalicije SDP-Možemo to i ne bi bilo toliko sigurno, ali ovako jest. Oni tada prvi traže koalicijske partnere – a zna se da HDZ tu nije ideološki izbirljiv, i da je obično spreman podijeliti dovoljan broj sinekura i fotelja da privuče u koaliciju dovoljno malih stranaka i “preletača”. To bi također otvorilo mogućnost koaliranja HDZ-a s Možemo, kao manjinskim partnerom u vladi. Također, HDZ može i skrenuti “udesno” i otvoriti se za koaliciju sa sve jačim Domovinskim pokretom.

U svakom slučaju, SDP-u bi u takvoj koaliciji prijetila opasnost da ga Možemo proguta, kao što je Syriza u Grčkoj progutala tradicionalnu ljevicu.