Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Možemo organizirao okrugli stol kad i UiO: Tema ‘antirodni pokreti’

Foto:Hrvatski-glasnik.com

 

Održan je Okrugli stol udruge U ime obitelji u Hrvatskom saboru. Predstavljeno je „Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini“. Stranka Možemo u isto vrijeme organizirala je svoj okrugli stol na temu „Antirodni pokreti i nasilje nad ženama“. Na njemu se pojavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dok je na okrugli stol UiO poslala svog zamjenika, piše Narod.hr.

Možemo organizirao svoj okrugli stol: Stigla i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Ekstremnija stranka ljevice Možemo organizirala je u isto vrijeme kada i U ime obitelji svoj okrugli stol. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta dan ranije to je nazvao „trolanjem“ i zatiranjem javne rasprave. „Mi se ne bojimo nikakve rasprave jer su argumenti na našoj strani, a politička platforma ‘Možemo’ očigledno ima problem s argumentacijom pa trola tuđe skupove“, rekao je Peternel.

Istaknuo je kako se na njihov okrugli stol odazvala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Na skup DP-a i U ime obitelji došao je zamjenik pravobraniteljice.

Ivana Kekin medijima je rekla kako ona i njezina stranka žele raspravljati „znanstveno“. Koliko ima znanstvenosti u temi koja sadrži sintagmu „antirodni pokreti“? Pravobraniteljica i Možemo raspravljali su o „nasrtajima na ženska prava u javnom prostoru“. Nadalje, govorili su i o nasilju nad ženama. Kako je to povezano sa Izvješćem i molitvom krunice, Kekin nije otkrila. Razlog tomu mogao bi biti taj što poveznice između molitve i zatiranja ljudskih prava i promocije nasilja jednostavno – nema.

Kekin iz Možemo: ‘Zašto je jedan rod u ovoj zemlji na taj način ugrožen’

Govoreći o skupu Možemo koji je organiziran kako bi se onemogućila javna rasprava, Kekin je govorila i o patrijarhatu. Taj faktor izuzetno utječe na stopu nasilja nad ženama, rekla je  Kekin. Zatim, skrenula je u sasvim drugu temu, također potpuno irelevantnu za Izvješće protiv kojeg je prosvjedovala. Rekla je: „Važno je da počnemo, ako želimo razgovarati u kategorijama roda, razgovarati o tome zašto je jedan rod u ovoj zemlji na taj način ugrožen“. Kekin je žene svela na imenicu „rod“, iz razloga koje bi rijetko tko mogao objasniti, pa i iz redova ljevice. Ekstremno lijeva stranka Možemo u potpunosti je implementirala rodnu ideologiju u svoj program i političku filozofiju.

Kekinine panelistice: Ljubičić, Sarnavka i Bezbradica Jelavić

Nakon završetka Okruglog stola stranke Možemo na kojem se raspravljalo o “antirodnim pokretima”, nasilju nad ženama i patrijarhatu, Kekin je održala konferenciju za medije. Iza nje stajale su panelistice skupa. Uz već spomenutu pravobraniteljicu Ljubičić, prisutna je bila i Sanja Sarnavka iz lijeve udruge B.a.b.e., feministica i aktivistica za takozvano pravo na pobačaj. Pored nje stajala je odvjetnica i suradnica Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić. Zajedno s radikalnom feministicom i izrazito antikatoličkom aktivisticom Nevom Tölle ova je odvjetnica nedavno medijima predstavila nove zakonske prijedloge za kažnjavanje molitelja ispred bolnica i na trgovima.

Ljubičić: ‘Antirodni pokreti’ utvrđuju patrijarhalne obrasce u zemlji

Kekin je govorila o femicidu i zatiranju ženskih prava. Riječ je potom uzela Ljubičić koja je pokušala rastumačiti što su to „antirodni pokreti“ i povezati ih s patrijarhatom. Napomenula je kako prati „neokonzervativne trendove“ u društvu koji utvrđuju „tradicionalne i patrijarhalne obrasce“. Tumačeći lijeve ideološke konstrukcije Ljubičić je došla do zaključka kako vrijednosti molitelja u konačnici završavaju u „rodno uvjetovanom nasilju“.

Peđa Grbin i SDP prosvjedovali ispred dvorane s transparentom

Predstavljanje Izvješća udruge U ime obitelji, uz potporu Domovinskog pokreta, ljevica nije dobro prihvatila. Lijevi mediji također. Muškarci iz inicijative ‘Muževni budite’ kod jednih i drugih izazivaju nezapamćenu nervozu i bijes. Protiv Izvješća ispred dvorane gdje se ono predstavljalo prosvjedovali su SDP-ovci. Predvodio ih je Peđa Grbin. Donijeli su veliki transparent na kojem je pisalo: „Slobodne i ravnopravne“.

Pred njih je izašla i dr. Željka Markić. Ponudila im je Izvješće da ga uzmu i pročitaju, no odbili su. S druge, strane ona je bila otvorena za njihova izvješća. Također, izrazila je svoje mišljenje kako se SDP ponaša nedemokratski i kako je zatvoren za dijalog. Predsjednik kluba zastupnika i uskoro bivši predsjednik SDP-a dobacio je dr. Markić: „Gospođo Markić, drago mi je da razumijete da je demokracija i prosvjed. Ali to je za Vas malo previše“. Grbin se zadovoljno nasmiješio svojoj izjavi.

Najnovije

Nadbiskup Lingua u Međugorju: Mogu se prosuđivati samo djela, vanjski fenomeni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   U nedjelju, 14. srpnja 2024. godine večernju svetu misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predslavio je apostolski nuncij u...

Atentat na Trumpa – tako to rade ljevičari

Foto:Screenshot   Piše: Ivan Matić Nević Trump mora pobijediti i postati novi (stari) predsjednik Sjedinjenih Država! Naime, u subotu 13. srpnja - na predizbornom skupu u Pennsylvaniji -...

Biblijska poruka 15.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveti Bonaventura – franjevac, crkveni naučitelj, biskup

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,13-19 »Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se...

Udruge iz Domovinskog rata HVO-a HB na obilježavanju 33. obljetnice osnutka ZNG HV Antunovac

Foto:Udruga veterana Vojne policije HVO HB Mostar   U Antunovcu, nekadašnjoj južnoj liniji obrane Grada Osijeka, obilježena je 33. obljetnica osnutka Antunovačke satnije, prve postrojbe Zbora...

Uvrijedila katolike, ali SPC joj je ok: Rada Borić okružena lijevom falangom kod Porfirija

Foto:Crodex.net   Rada Borić, možemovka koja je šokirala izjavom na nedavnom okruglom stolu svoje stranke u Hrvatskom saboru, redovno se družila s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve...