Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“MULJAJU LI I U HKS-u?”: Izbačeni član Hrvatskog kinološkog saveza optužuje: Zašto ne izdaju račune i kriju broj članova?

Brojni ljubitelji pasa u Hrvatskoj koji svoju pozornost posvećuju svojim četveronožnim prijateljima nemaju vremena ili interesa baviti se radom krovne organizacije Hrvatskim kinološkim savezom (HKS). Na žalost, čini se da neki i ovu organizaciju koriste za osobnu korist. Na taj problem ukazao nam je Mladen Latinac, dugogodišnji bivši član Kinološkog saveza, dugogodišnji uzgajivač pasa, kinološki sudac i predsjednik Kinološke udruge Trilj, koja je za vrijeme njegovog mandata bila domaćin tri državna prvenstva. Latinac je u veljači prošle godine izbačen iz Saveza zbog javnog ukazivanja na nezakonite radnje u Hrvatskom kinološkom savezu, o čemu, kaže niti jedan mediji nije htio objaviti članak, iako je postojao interes novinara za tu temu.

Latinac, koji se poslovanjem HKS-a bavi više godina, kaže da je hajka protiv njega krenula 2016. kad je na izborima za predsjednika HKS-a odbio podržati kandidata Branka Šaru. “Nisam ga htio podržati i počela je hajka da će me uništiti. Nisam bio zadovoljan s dotadašnjim radom Saveza. Upozoravao sam na kršenje pravilnika. Prava hajka krenula je kada je Branko Šare htio preuzeti i nacionalni pasminski klub Épagneul Breton klub Hrvatska.

Usprotivio sam se tome otvorenim pismom svim udrugama članicama Kinološkog saveza. Pokrenuli su stegovni postupak protiv mene, optužujući me za unošenje nemira i nezadovoljstva među članove”, kaže Latinac naglasivši da je “stegovni tužitelj ujedno i tajnik HKS Bojan Mataković za kojega kaže da je nezakonito izabran.

Latinac ističe nekoliko stvari koje su ga najviše zasmetale u radu Hrvatskog kinološkog saveza. S obzirom na to da on na čelu svoje triljske udruge sve transakcije obavlja preko računa, mislio je, kaže da će Savez raditi još bolje nego male udruge.

Kako se sve zakuhalo, krenuo sam u istraživanje. Otkrio sam da se sve radi na crno, rade se uplate i isplate bez računa, plaćaju u ‘cashu’ naknade za kinološke suce na manifestacijama, za što se plaća 50 do 100 eura po danu, a, navodno i puno više”, kaže Latinac “dodajući kako se kotizacije za izložbu pasa naplaćuju 200 kn, ali da za to ne dobijete račun”. Raspitao se u poreznoj upravi i tamo su mu rekli da Savez mora izdavati račune jer je u sustavu poreza na dobit i PDV-a. “Moraju biti fiskalni, a oni to ne rade”. Latinac dodaje kako je zbog nepravilnosti u radu HKS-a podnio u ime udruge dvije kaznene prijave, jedna se odnosila na predsjednika HKS-a Branka Šaru koji je ujedno i predsjednik društva Dalmatinski pas Zadar.

Šare je, kaže Latinac, osobno u jednom intervjuu Zadarskom listu rekao kako Dalmatinski pas ima godišnji promet veći od milijun kuna. Problem je u tome, ističe, što se sve to prikazuje kao prihod od članarina, a  imaju oko 180 članova.

“Svi znamo, da Kinološko društvo Dalmatinski pas organizira 30 dana međunarodnih utakmica na kojima sudjeluje oko 4000 pasa. Kotizacija je 30 do 35 eura, pa sad izračunajte, a oni sav taj prihod prikažu kroz članarine”, kaže Latinac.

Podnio je i kaznenu prijavu za utaju poreza u Kinološkom društvu Dalmatinski pas, no nakon godinu dana od policije je dobio odgovor da nema nikakvih prekršaja zbog čega sumnja na povezanost čelništva  HKS-a i Dalmatinskog psa s visokim zadarskim i sudskim dužnosnicima. “Zna se tko je tko u Zadru, i kako Zadar funkcionira”, kaže nam Latinac.

Drugu prijavu podnio je protiv HKS-a i u njoj su navedena imena svih članova Izvršnog odbora, zato što nisu reagirali na njegova upozorenja. Latinac je išao dalje. U svibnju  2017. godine njegova udruga i on podnijeli su prijavu Ministarstvu financija zbog malverzacija. Od njih su dobili odgovor da su to proslijedili tijelu “koje se bavi tim stvarima”, a poslije opet ništa. “Dobio sam informaciju da kada naprave izvide ne obavještavaju stranku koja je prijavila slučaj, nego sve ostaje unutar njih”, rekao je Latinac.

“Nakon toga podnio sam prijavu Ministarstvu uprave zbog nezakonitih radnji jer je HKS tijelo javne ovlasti vlasti. Naveo sam slučajeve kršenja statuta, da ne daju na uvid čak ni popis članova i sve moguće stvari”.

“U Savezu kažu nemaju popis članova, nego da su članice udruge, iako mi svi kao fizičke osobe plaćamo članarinu i dobivamo iskaznicu s matičnim brojem. Poslao sam dopis Povjerenici za informiranje Anamariji Musa koja im je poslala dopis da moraju dati popis članova, na što su se oni oglušili”, ističe Latinac dodajući kako je broj članova važan jer se na temelju toga određuje broj delegata u skupštini. Prema Statutu evidenciju članova vodi tajnik Saveza.

Upozorio je da je broj članstva važan i zbog činjenice da na priredbama mogu sudjelovati samo osobe koje imaju plaćenu članarinu. “Obavijestio sam o tome i Međunarodnu kinološku organizaciju. Upozorio sam ih na odredbu članka Statuta u kojem stoji da samo članovi HKS-a mogu sudjelovati na priredbama, a stranci to nisu,. U HKS-u su se oglušili,, kaže Latinac dodajući da svi stranci koji sudjeluju na manifestacijama, nezakonito sudjeluju.

“Ako sud donese odluku u skladu s aktualnim Statutom to će biti međunarodni skandal”, kaže Latinac dodajući kako u članku 9. Statuta piše da na priredbama HKS-a mogu sudjelovati članovi udruga članica, ako su podmirili članarinu za tekuću godinu. Prema tome i stranci bi morali biti članovi neke udruge da bi mogli sudjelovati u manifestacijama. Sve ovo što pričam ne pričam na pamet. Raspitao sam se kod dvadesetak pravnika i odvjetnika, a sve piše i na web stranici HKS-a”, dodao je.

Što se tiče Ministarstva financija i uprave ne znamo zašto nitko ništa ne poduzima”, rezigniran je Latinac, dodajući da će podnijeti sudsku tužbu u Zagrebu za poništenje odluke o izbacivanju njega i još dvije članice iz Saveza, i tužbu za poništenje odluka skupštine otkad je na snazi novi Statut iz 2015., s obzirom na to da na nju nisu pozivani svi delegati, što znači da su bile nelegalne. Prijavu je podnio i Uredu za udruge Grada Zagreba, no tamo su mu rekli da im je bitno da je skupština održana i ne žele ići u meritum stvari.

Latinac kaže da je o malverzacijama u HKS-u obavijestio i stranku Most, no njihov interes je prestao onoga trenutka kada sam rekao da je u Izvršnom odboru HKS-a Davor Andrijašević koji je bio kandidat Mosta za gradonačelnika Karlovca. S navedenim događajima upoznao sam i Živi zid, i Davorku Budimir u Transparency Internationalu, ali ni oni nisu reagirali. Novinarima sam dao dokumente, ali urednici nisu dali da se obrađuje ta tema”, kaže Latinac. Napominje kako objašnjenje za nereagiranje institucija poput Ministarstva financija na sve prijave koje je podnio vidi u činjenici da je jedan član Izvršnog odbora HKS-a gospodin Marijan Čižmešija, koji je radio u Ministarstvu financija, i to u središnjem uredu financijske policije. Dodao je da su članovi Izvršnog odbora i još neki poznati i visoko pozicionirani ljudi poput Velimira Sruka, koji je radio u Ministarstvu poljoprivrede, zatim Dunje Mlakar, supruge televizijskog voditelja Olivera Mlakara.

Na kraju razgovora Latinac ističe da ima više svjedoka koji će potvrditi sve navode koje je iznio dodajući kako je većina informacija lako dostupna: od kinoloških manifestacija, iznosa kotizacija za sudjelovanje na natjecanjima, popisa kinoloških sudaca itd. Najavo je kako neće odustati od nastojanja da od suda dobije odluku da HKS dostavi popis članova, a ako ne, namjerava ići do europskog suda, donosi teleskop.hr.

IZVOR-OVDJE-PIŠE MARINKO BOBANOVIĆ

Najnovije

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BiH

''Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla jutros, a  koji otvoreno govore...

Zaštitnik BiH: Kako je sveti Ilija postao Gromovnik?

Foto:Ilustracija   Danas, 20. srpnja slavi se blagdan svetog Ilije – zaštitnika od vatre i groma, ujedno i zaštitnika Bosne i Hercegovine. Sveti Ilija starozavjetni je prorok...

Marko Perković Thompson u prvom intervjuu nakon duge stanke: Život je nekad pjesma, a nekad ljuti boj! U najtežim trenutcima Bog je snaga

Foto:Hrvatski tjednik   Razgovarali: Ivica Marijačić i Andrea Černivec, Hrvatski tjednik Objavu da će Marko Perković Thompson nakon dvije godine ponovno stati na pozornicu i nastupiti kao...

Fra Mario Knezović: Uz hrvatsko imajte i bosanskohercegovačko državljanstvo. Rođeni van BiH prijavite se!

Foto:Screenshot/Youtube   Šokirao me podatak da se Hrvati rođeni van BiH ne prijave u Matični ured svoje općine u BiH. U jednoj apsolutno većinskoj hrvatskoj općini...

Biblijska poruka 20.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveti Ilija prorok – Ilindan

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 12, 14-21 U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši...