MUP raspisao natječaj za glavnog ravnatelja policije

-Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) raspisalo je javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja policije na vrijeme od pet godina, budući da je prethodnog ravnatelja Marka Srdarevića Vlada razriješila te dužnosti na njegov zahtjev...

natječaj za ravnatelja mup
FOTO/FAH

-Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) raspisalo je javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja policije na vrijeme od pet godina, budući da je prethodnog ravnatelja Marka Srdarevića Vlada razriješila te dužnosti na njegov zahtjev.

Uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta, kandidati za glavnog ravnatelja policije trebaju zadovoljiti i stručne i posebne uvjete.

Od njih se traži završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili visoka stručna sprema, najmanje 15 godina radnog iskustva u policijskim poslovima, od kojih najmanje 10 godina na mjestu rukovodećeg policijskog službenika, položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.

Kandidati ne smiju biti članovi političke stranke, moraju imati osobnu dostojnost za obavljanje policijske službe, te biti psihički i tjelesno zdravstveno sposobni.

Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja policije provodi komisija koju imenuje ministar unutarnjih poslova, u ovom slučaju ministar Davor Božinović.

Komisija utvrđuje popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete te ih poziva na razgovor (intervju) radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina te dosadašnjih rezultata rada koji će provesti ministar unutarnjih poslova ili osoba koju on ovlasti.

Na temelju rezultata razgovora (intervjua), ministar će predložiti Vladi kandidata/kinju za imenovanje, na vrijeme od pet godina, stoji u javnom natječaju objavljenom u Narodnim novinama.

Srdarević je na dužnosti glavnog ravnatelja policije proveo manje od godine dana, a mediji za njega tvrde da je bio osoba od aposolutnog povjerenja Vlahe Orepića, bivšeg Mostovog ministra unutarnjih poslova.

Vlada koja je u četvrtak razriješila Srdarevića, privremenim glavnim ravnateljem policije imenovala je Dražena Viteza.H

D.J.