MVEP O PROTJERIVANJU HRVATSKOG DIPLOMATA IZ SRBIJE: “Odgovorit ćemo u vrijeme i na način koji odaberemo”

epa05864392 The leader of the Socialist Party of Serbia Ivica Dacic (coalition partner of Serbian Progressive Party) speaks during a campaign rally of Serbian Progressive Party candidate for the Serbian presidency, Aleksandar Vucic in Nis, southern Serbia, 22 March 2017. Aleksandar Vucic held a pre-election rally in front of about 8,000 supporters in Nis. Presidential election is scheduled to take place on 02 April 2017. EPA/Djordje Savic

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je u ponedjeljak da je donijelo odluku da proglasi Hrvoja Šnajdera za “personu non grata”

Prvi tajnik u hrvatskom veleposlanstvu Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže, objavio je u ponedjeljak navečer portal “Večernjih novosti”, pozivajući se na neslužbene izvore, nakon što je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ranije priopćilo odluku da je hrvatski diplomat nepoželjan. “U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i stoga je proglašen personom non grata”, navode provladine “Večernje novosti”.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je ranije u ponedjeljak, ne navodeći više detalja, da je “20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata”.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.” Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to “korak prema pogoršanju” odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Naglašava se da taj korak predstavlja “dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji”. “S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, dodaje se.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez “u vrijeme i na način koji odabere”.