MVP PROSVJEDOVALO ZBOG PLAKATA S POZNATIM HRVATIMA I PORUKOM “ČUVAJMO SVOJE SRPSKO”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori, nastavno na postavljanje reklamnih panoa uz ceste u Crnoj Gori, kao dio kampanje „Ponosni na svoje srpsko“ u organizaciji portala IN4S. Navode kako je to ‘neprihvatljiv pokušaj posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi’. U priopćenju su naveli kako ‘najoštrije osuđuju’ ovakve akcije.

– Ministarstvo u noti ukazuje da korištenje hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz hrvatske, osobito dubrovačke povijesti, na plakatima kojima se promovira srpstvo u Crnoj Gori, je apsolutno neprihvatljiv pokušaj posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.

Podsjetimo, skandalozni plakati na kojima se dubrovački velikani prikazuju kao Srbi osvanuli su ovih dana u Crnoj Gori. Kampanju ‘Ponosni na svoje srpsko’ pokrenuo je prosrpski portal In4s, a jedna od prvih aktivnosti je postavljanje 50 bilboarda po Crnoj Gori koji će, kako navode, “podsjećati stanovnike na srpsko porijeklo i identitet”. Postavljanje znamenitih Dubrovčana poput Ruđera Boškovića i Baltazara Bogišića na neke od ovih plakata tumači se kao novi oblik svojatanja velikana dubrovačke prošlost od strane onih kojima se očito sviđa ideja ‘Srpskog sveta’.

Bilboardi su postavljeni u gradovima diljem Boke kotorske i to, zanimljivo, upravo u vrijeme kada Dubrovnik obilježava godišnjice najvećih stradanja u Domovinskom ratu. Ideologijski sljednici onih koji su prije 32 godine pucali na Dubrovnik i govorili kako će ga učiniti “još ljepšim i starijim” danas svojataju dubrovačke velikane tvrdeći kako je riječ o Srbima.

Portal In4s, odgovoran za postavljanje plakata, inače se smatra promidžbenim servisom radikalnog srpskog nacionalizma. Vrlo je blizak nekadašnjem Demokratskom frontu i srbijanskim vlastima, poznat po redovnom govoru mržnje.