Na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti.

Njih je pogodila granata koja je došla s položaja koji je držala Armija RBiH, s obzirom na to da na tom području nije bilo hrvatsko-srpskih sukoba. Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao...

Na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti…

Njih je pogodila granata koja je došla s položaja koji je držala Armija RBiH, s obzirom na to da na tom području nije bilo hrvatsko-srpskih sukoba. Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao…

Na mjestu nesreće poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Priča o viteškoj djeci prošle godine je dobila veću pozornost javnosti kada se po prvi put masovno obilježila godišnjica njihove smrti.

U mnogim gradovima i mjestima diljem BiH, Hrvatske, Europe, SAD-a… u 20 sati večeras će biti zapaljene svijeće i položene bijele ruže u spomen na stradanje ove djece. U 18, sati na spomen obilježju Osmica biti će služena sveta misa za poginulu djecu. Taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.). Iza organizacije prisjećanja na ubijenu vitešku djecu stoji neformalna skupina aktivista, pretežno bosansko-hercegovačkih Hrvata, iz BiH.

Nedavno je objavljena i pjesma ‘Trebam te moj dobri anđele’ u izvedbi mlade glazbenice Darije Ramljak.

“Ova pjesma je molitva za djecu stradalu u domovinskom ratu i za njihove najbliže, posebno je posvećena djeci Viteza, osam anđela, a također svima onima koji se prepoznaju u pjesmi ili pronađu nadu i utjehu u njoj”, stoji u opisu skladbe posvećene ubijenim viteškim mališanima, prenosi BHRT.

Šestero ostale preživjele djece, od posljedica ranjavanja zadobila su trajnu tjelesnu invalidnost. Moć granate je bila toliko razorna da su dijelovi tijela mrtve djece osim što su bila razbacana po travi, visjeli i po obližnjem drveću. Zrak su ispunili jezivi vrisci roditelja koji su na mjestu pogibije tražili barem znak poznatih cipelica ili odjeće kako bi ih uopće prepoznali. Dok su oni još u stanju šoka sakupljali razbacane dijelove tijela svoje djece, iz Mahale, udaljene tek koju desetinu metara, pod kontrolom takozvane Armije BiH, čuli su se povici veselja i odobravanja: „Spremili smo vam salate Ustaše, eto vam Herceg Bosne“.
Snimku tog stravičnog događaja zbog brutalnosti nije htjela objaviti niti jedna inozemna TV mreža, premda je tada u Vitezu bio stacioniran čak i BBC. Iako je mjesto stradanja snimljeno kamerama, za nekoliko dana je na jednoj švicarskoj televiziji objavljeno kako je riječ o događaju gdje su “Hrvati pobili muslimansku djecu”. Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije optužen, procesuiran, niti je itko odgovarao, napisao je general Željko Glasnović.

M.M.