Na današnji dan ‘93., Kaštelanin Tomo Buzov dao je život za mladića Bošnjaka

Sarajevski sud osudio je pravomoćno sedmoricu Srba iz BiH na 91 godinu zatvora zbog ubojstva 20 nesrpskih civila koje su oteli iz vlaka kod Višegrada u istočnom dijelu BiH 1993. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Naoružani pripadnici vojske Republike Srpske su 27. veljače 1993. zaustavili vlak između Beograda i Bara i iz njega izveli 20 civila u mjestu Štrpcima kod Višegrada. 19 putnika su bili Bošnjaci, a dvadeseta žrtva je bio Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni oficir Jugoslavenske narodne armije koji se usprotivio otmici. Pobunjenim Srbima se to nije svidjelo pa su odveli i njega. Oni koji su šutjeli u vlaku su ostali pošteđeni, te su kasnije prepričali što se zaista dogodilo.

Potom su Buzov i ostali odvezeni u lokalno srpsko zapovjedništvo gdje su pretučeni i vezani žicom, te su naposljetku na lokaciji nedaleko od Višegrada ubijeni iz vatrenog oružja, a tijela im bačena u Drinu. Sud je utvrdio da je u likvidaciji sudjelovao i šef srpske paravojne jedinice Milan Lukić, kojega je Haški sud ranije osudio na doživotni zatvor zbog drugih zločina nad bošnjačkim civilima u Višegradu.

Sud BiH je početkom 2020. i protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima, koju je Lukić odbio primiti na odsluženju kazne u Estoniji.