Na današnji dan je hrvatska PRESJEČENA: Mladićevi Srbi okupirali Maslenicu

Na današnji dan 1991. godine 9. kninski korpus JNA zajedno s domaćim četnicima okupirao je Rovanjsku, Maslenicu i Jasenice. Time je presječena jadranska magistrala, odnosno prometna komunikacija sjevera i juga Hrvatske koja se nakon toga odvijala Paškim mostom sve do operacije “Maslenica”. Ovim udarom, srpske su snage opkolile i Kruševo te su hrvatske snage bili prisiljene napustiti ga morskim putem.

Malobrojni branitelji Jasenica u početku su se uspješno odupirali te uništili jedan oklopni transporter i tenk. Ipak, agresor je u popodnevnim satima probio obrambene linije i branitelji su se morali povući iz Jasenica, Maslenice i Rovanjske.

Poučeni dotadašnjim stradanjima, oprezni napadači tek su tri dana poslije ušli u Kruševo i zauzeli ga. Boj za Kruševo ujedno je bio početak rata u Dalmaciji, ali i vatreno krštenje specijalne policije iz Zadra, domicilne 112. brigade i napose 4. gardijske brigade koja je bila nositelj obrane Kruševa.

Istodobno je i 9. korpus JNA prestao djelovati pod krinkom navodno neutralne strane, postavši udarna snaga na području Dalmacije. Boj za Kruševo i zadarsko zaleđe obilježila je i beskrupuloznost radikalnog pukovnika Ratka Mladića koji će vrlo brzo napredovati do generalskog čina i mjesta zapovjednika 9. korpusa.

Prostor Novskog ždrila oslobođen je i obranjen 1993. tijekom operacije Maslenica, a Kruševo u operaciji Oluja 1995.