NA DANAŠNJI DAN JE PAO TITO NA MARJANU! Srušili ga HOS-ovci iz IX bojne

29. studenog je u SFRJ bio praznik, Dan republike, kojim se obilježavalo ustoličenje Tita za maršala na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, 1943., kojom prilikom je AVNOJ sebe proglasio vrhovnim zakonodavnim i izvršnim predstavničkim tijelom Jugoslavije.

Praznik je Jugoslavenima bio u sjećanju po primanju u pionire i svinjokolji te svečanim akademijama, no ironija je da je Tito pao na isti datum kad je i ustoličen – radi se o ogromnom metalnom natpisu TITO koji je stajao na Marjanu iznad Splita.

Dakle, istog dana kojeg je umjetna tvorevina, SFRJ obilježavala kao svoj “Dan republike”, pripadnici IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” predvođeni zapovjednikom Jozom Radanovićem, koji je bio i čelnik splitske podružnice HSP-a, skinuli su sa Marjana golemu čeličnu konstrukciju sa natpisom “TITO”, koja je dominirala Splitom. Ova četiri slova koja su trebala predstavljati spomenik za vječnost tog su dana uklonjena u svega 10 minuta. U tih 10 minuta pripadnici 9. bojne HOS-a su bušilicama jednostavno uklonili vijke koji su ta slova pridržavali za njihove temelje i posljednji trag Titovog prisustva je nestao.

Bilo je to 14 dana nakon što je agresorska i okupatorska Jugoslavenska ratna mornarica izgubila pomorsku bitku za Split, a čiji je ratni brod “Split” tukao po gradu čije je ime nosio.

Na dan kad je “Tito” srušen sa Marjana, Jozo Radanović dao je za Slobodnu Dalmaciju izjavu kako se radi o “simboličnom činu rušenja imena osobe koja je stvorila tu jugo-četničku armadu koja sada žari i pali po Hrvatskoj.”

Natpis je, osvijetljen, prvi put postavljen 1945., kasnije je tu, iduće godine, bio natpis “Partija”, a kasnije se, ali malo više na brdu, opet našao natpis “TITO”. Zanimljivo je da je tu ranije, tijekom rata, pisalo – DUX, skraćeno od DUCE, što je bila titula kojom se služio – Mussolini.