DAN KAD JE POČEO PAKAO Na današnji dan počela je brutalna velikosrpska agresija na Dubrovnik. Jutros je na Stradunu osvanula poruka koja sve objašnjava i neće se dopasti mnogima koji su tada pobjegli iz napadnutog Dubrovnika….

Među agresorskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. vojno-pomorskog sektora Boka uz jaku potporu zrakoplovstva, naoružani s više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera..

Na današnji dan, 1. listopada 1991. godine, krenuo je napad na Dubrovnik i jug Hrvatske u Domovinskom ratu od strane pripadnika agresorske JNA, uz pomoć srpskih i crnogorskih rezervista…  

U šest ujutro krenuo je napad s kopna, mora i zraka, Dubrovnik je krvario…

Napad je probudio Dubrovčane točno u 6:00 sati kad je više od 13 tisuća pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć rezervista iz Srbije i Crne Gore, napalo područje Dubrovnika i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Među agresorskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. vojno-pomorskog sektora Boka uz jaku potporu zrakoplovstva, naoružani s više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera

Tog prvog dana Grad je ostao bez vode i struje, a kako bi postigao dodatnu blokadu dubrovačkog područja, agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. Prve granate na Grad su ispaljene iz topova JNA i od strane rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja, a pale su na uže dubrovačko područje, Mokošicu, Bosanku i Srđ.

Napadu puno brojnijoj i vrlo dobro naoružanoj sili suprostavilo se oko 750 slabo naoružanih branitelja, dragovoljaca i policije.

Dubrovnik je naredna tri mjeseca prolazio kroz pakao i ratne strahote, premda je situacija brojne građane zatekla u nevjerici. ‘Neće valjda napasti Dubrovnik’, sjetit će se Dubrovčani, no pripadnici JNA te srpski i crnogorski dragovoljci pokazali su na današnji dan prije 28 godina kako im ništa nije sveto. Međutim, ogromna materijalna šteta koja je nastala u biseru UNESCO-a nije ništa prema izgubljenim i uništenim životima koje je rat ostavio iza sebe.

U prvom tjednu listopada poginulo je 27, a ranjeno sto dubrovačkih branitelja i civila. Iako se 6. prosinca 1991. godine simbolički uzima kao datum najvećeg napada na Dubrovnik, brojni Dubrovčani i branitelji Dubrovnika slažu se kako su najžešći napadi zabilježeni u studenom 1991. godine.

Srpskocrnogorski agresori željeli su na Stradunu brzo popiti kavicu ali im se taj velikosrpski san nije ostvario zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su grčevito branili Dubrovnik i Dubrovčane civile…

Tijekom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje poginula su 184 branitelja i 92 civila, a ranjeno je više od 1500 osoba. U srpskim logorima bile su zatočene 423 osobe, a više od 33 tisuće ljudi je prognano i izbjeglo.

Jutros je na Stradunu osvanula poruka koja sve objašnjava. Mnogima koji su pobjegli iz Dubrovnika neće se svidjeti…

Danas na 30 obljetnicu krvoločnog napada na Dubrovnik osvanula je ploča na kojoj sve jasno piše.

Obzirom da HRT-NOVA TV-RTL I SVE OSTALE TV KUĆE U HRVATSKOJ O NAPADU NA DUBROVNIK, SELO RAVNO I OSTALA MJESTA NE ŽELE OBJAVITI OBLJETNICU JNA I SRPSKOCRNOGORSKOG AGRESORA TO JE URADILA Tv Herceg Bosne

Pogledajte video i koliko su vremena posvetili napadu na Dubrovnik

M.M.