Na današnji dan, prije 73 godine, predajom vojske NDH na Bleiburgu počela je agonija hrvatskog naroda!

Mnogo je krivaca, a ispaštao je samo hrvatski narod...

FOTO-Vojna povijest

Mnogo je krivaca, a ispaštao je samo hrvatski narod!

Na današnji dan, nakon nešto više od 4 godine od proglašenja Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine, pod naletom jugoslavenskih partizanskih postrojbi sastavljenih većinom od komunista i preobučenih četnika, na Bleiburškom polju, predala se vojska NDH pod zapovjedništvom generala Herenčića među kojoj je bilo mnogo i civilnih osoba, žena i djece.

Već od kraja 1944.godine, partizanske postrojbe koje su napredovale po Bosni, Slavoniji, Baniji i Kordunu, Dalmaciji, Lici, Hercegovini i drugim netom “oslobođenim” krajevima vršile su stravične zločine nad hrvatskim pučanstvom, te je narod strahovao od, što se potvrdilo i
opravdano, osvete i prema nedužnom narodu.

Padom Zvonimirove obrambene linije koja je trebala  biti posljednja obrambena crta  vojske NDH i pružala se od Karlovca  prema Dugom Selu,Vrbovcu, Križevcima, Koprivnici i prema Dravi gdje se trebala vezati za položaje njemačke vojske, Pavelić je izdao Proglas, 5.svibnja,
kojim poziva  pučanstvo Zagreba i okolice, ali i preko 150.000 prognanika, uglavnom civila, s hrvatskih područja koja su zaposjeli partizani, na povlačenje prema Sloveniji i dalje prema Austriji, gdje su se trebali predati zapadnim saveznicima i izbjeći ” krvnu osvetu” o kojoj su Tito i njegovi suradnici već na veliko pričali.

Desetak dana nakon izlaska većine (ne svih) Hrvata iz Zagreba, koji je okupiran 8. svibnja i u kojemu su odmah počinjeni masovni zločini (pokolj 300 ranjenika i civila iz bolnice Rebro, masakr nad studentima prava u blizini današnjeg Učiteljskog fakulteta, pogrom civila na Jelačićevu Trgu i drugim krvoločnim akcijama pobjednika), vojska i narod u povlačenju dolaze do mjesta Bleiburg na krajnjem jugu Koruške (današnja Austrija).

Hrvatski časnici predvođeni generalom Herenčićem i pukovnikom Crljenom pokušavaju se mirno predati britanskom generalu Scottu, nadležnom časniku feldmaršala Alexandera za čitavo to područje. General Scott, po naputku s vrha, te na ultimativni zahtjev partizanskog komesara i bivšeg četnika Milana Baste, odlučno odbija prihvatiti hrvatsku predaju. Komesar Baste zahtijeva bezuvjetnu predaju u roku od samo jednog sata, prijeteći da će u protivnom izvršiti opći napad.

Iako i sam vidi da se većinom radi o civilima, ranjenicima i bolesnicima, Scott je revan u ispunjavanju zapovijedi Harolda McMillana, britanskog povjerenika za čitavo područje Sredozemlja i vjerojatno osobe koja je najviše kriva za kasniji genocid i umalo istrjebljenje hrvatskoga puka.

Mnogo je krivaca za ovu hrvatsku tragediju, od političkog i vojnog vodstva NDH, koje nije bilo doraslo onim sudbonosnim vremenima i pravovremenim procjenama i koracima u očuvanju naroda od totalnog uništenja.

Svakako najveći krivci bili su Titovi partizani. Oni su izvršili užasan pokolj, pokolj civila i vojske koja je bila položila oružje.

Krivci su i savezničko vojno zapovjedništvo koje nije poštivalo odredbe Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima i civilima.

Mnogo je krivaca, a ispaštao je samo hrvatski narod.

Jozo Ribičić – Brigadir u miru


Slične teme;

Ja sam na slici, s dekom preko ramena…

-Izvršio sam zapovijed: odveo sam u smrt 900 Hrvata

-Bernard O’Sullivan u Izjavi danoj pod prisegom pred službenim bilježnikom  Južne Afrike 1989.

 

Comments are closed.