Na današnji dan: Sumnje da JNA potiče srpsku pobunu na virovitičkom području dijeleći Srbima oružje potvrđene su 30. lipnja 1991.

Mreža Kontraobavještajne službe (KOS) Jugoslavenske narodne armije u Virovitici je počela pokazivati svoju moć...

screenshot-facebook

Stanje sigurnosti na području općine Virovitica u prvoj polovici 1991. godine bilo je vrlo napeto. Nakon što je u siječnju blokirana vojarna JNA u gradu, ubrzo je uhićena skupina domoljuba poznata pod nazivom „Virovitička skupina“…

Mreža Kontraobavještajne službe (KOS) Jugoslavenske narodne armije u Virovitici je počela pokazivati svoju moć.

U lipnju 1991. u mjestima u općini koja su bila naseljena većinski srpskim stanovništvom proveden je referendum na kojima su se građani izjasnili za priključenje daruvarskoj općini i SAO Krajini. Srpsku pobunu dodatno je poticala JNA preko koje su se pobunjenici naoružavali.

O događaju koji se dogodio na današnji dan, 30. lipnja 1991. godine, u članku „Stanje sigurnosti, javnog reda i mira na području općine Virovitica 1991. godine“ povjesničar Darjan Godić piše:

„Ranije sumnje da JNA potiče srpsku pobunu na virovitičkom području dijeleći Srbima oružje potvrđene su 30. lipnja 1991. Policija je dobila dojavu da se u kući (op. a. rezervnog oficira JNA) Borivoja Šakotića nalazi oružje namijenjeno Srbima na virovitičkom području. U akciji policije i Zbora narodne garde oružje je zaplijenjeno, dok je Šakotić uhićen. Ubrzo su se pred Šakotićevom kućom pojavili pripadnici organa bezbjednosti JNA potpukovnik Alija Agić i major Branko Štrbac koji su zahtijevali puštanje uhićenog i vraćanje nađenog oružja, ali su i oni uhićeni. Na vijest o uhićenjima Komanda virovitičkoga garnizona poslala je šezdesetak vojnika JNA pred Šakotićevu kuću koji su trebali osloboditi uhićene. Dolazak vojnika JNA potaknuo je okupljanje većeg broja građana ispred Šakotićeve kuće.

Situacija je bila na rubu sukoba jer su građani opkolili vojnike JNA. Ipak, došlo je do smirivanja situacije jer su se vojnici JNA povukli. Zbog sumnje da su sudjelovali u naoružavanju Srba uhićeni oficiri prebačeni su u Bjelovar na ispitivanje. Bez obzira na to što je JNA povukla vojnike, prometnice u Virovitici i na prilazima gradu zapriječene su zbog bojazni da JNA sprema odmazdu zbog uhićenih oficira. Usporedo s uhićenjem Šakotića i oficira, policija i ZNG-e proveli su nekoliko akcija, te priveli Srbe kod kojih je pronađeno oružje podrijetlom iz JNA. Premda nije intervenirala u Virovitici, JNA je uhićenje oficira iskoristila kao povod za potpunu blokadu Policijske stanice Plitvička jezera.“

Nakon što su alternativnim pravcima, zbog pripremljene zasjede JNA u Pitomači, uhićenici sprovedeni u Policijsku upravu Bjelovar, prebačeni su u Zagreb. Ondje su na Okružnom sudu bili optuženi za naoružavanje civilnog stanovništva na području općine Virovitica te im je određena kazna zatvora. Uslijed kasnijih ratnih zbivanja oficiri su razmijenjeni za dvojicu pripadnika „Virovitičke skupine“ Franju Kovača i Vladu Šabarića koji su se nalazili u vojnom zatvoru u Beogradu. Početkom otvorenog ratnog sukoba na virovitičkom području kuća, u listopadu 1991. godine, u podmetnutoj eksploziji kuća Borivoja Šakotića je uništena.

Autor: Borna Marinić