Na Klaićevoj poljani otkriven spomenik heroju Domovinskog rata, Goranu Kliškiću…Poginuo je izvlačeći ranjenog suborca…

Kliškić je rođen 29. rujna 1969. u Splitu, a poginuo 24. ožujka 1992. godine pokušavajući izvući ranjenog suborca Ivicu Vucu usred žestoke neprijateljske topničke paljbe na Bistrini kod Stona...

Kliškić je poginuo 1992. godine spašavajući ranjenog suborca

Kliškić je rođen 29. rujna 1969. u Splitu, a poginuo 24. ožujka 1992. godine pokušavajući izvući ranjenog suborca Ivicu Vucu usred žestoke neprijateljske topničke paljbe na Bistrini kod Stona.

Na pročelju kuće u kojoj je živio pokojni Goran Kliškić danas je njegov otac Ratomir otkrio spomen ploču sinu – heroju Domovinskog rata, kako su u svojim obraćanjima istaknuli njegovi suborci Ivan Lela i Damir Božinović Sipa kao i Goranov prijatelj i trener tae-kwon-doa prof. dr. Dragan Primorac.

Goranov otac Ratomir je s puno emocija govorio ne samo o svom sinu, nego o potrebi čuvanja uspomene na poginule branitelje i čuvanju dostojanstva živih hrvatskih branitelja, boreći se samo za istinu o Domovinskom ratu.

Zahvaljujući se svim suborcima iz IV. gardijske brigade, posebno najhrabrijima iz brigadnog Diverzantskog voda, kao i svim okupljenim hrvatskim braniteljima iz svih krajeva Hrvatske, Ratomir je istaknuo pukovnika Ivicu Bubića koji mu je pomagao u prikupljanju potrebnih papira i svega drugog oko postavljanja spomen ploče.

Nakon svečane pjesme “Lijepe naše” koju su otpjevala djeca iz Srdelica pod vodstvom Jovice Škare, o Goranu su govorili njegovi suborci te gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

Župan je naglasio važnost čuvanja istine o Goranu i 15.830 hrvatskih sinova koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske. Obraćajući se Goranovu ocu, prijatelju Ratomiru, župan mu je rekao da danas “može biti i vjerojatno jest jedan od najponosnijih Hrvata u Splitu i Hrvatskoj. I nakon smrti svojih najbližih, sina i supruge, nisi se predavao nego si nastavio pjevati domoljubne pjesme. Nikada nisi rekao da ne možeš ili da te boli, na čemu ti zahvaljujem. O tvom sinu su sve rekli oni koji najviše znaju – njegovi suborci, a ja mu mogu samo čestitati rođendan koji danas u nebu slavi u društvu anđela”.

Spomen ploča, koju je izradio akademski kipar Kazimir Hraste, će biti podsjetnik prolaznicima za sva vremena kakve smo heroje imali u Domovinskom ratu. Ploču je blagoslovio fra Ante Udovičić iz samostana Gospe od zdravlja.

Kliškić je rođen 29. rujna 1969. u Splitu, a poginuo 24. ožujka 1992. godine pokušavajući izvući ranjenog suborca Ivicu Vucu usred žestoke neprijateljske topničke paljbe na Bistrini kod Stona.

G.S.

 

Comments are closed.