NA KULJIĆA BRIGU KOD ŠIROKOG NA OČI MAJKE UBIJENO PETERO NEVINE DJECE SLIŠKOVIĆA-KULJIĆA (egzekutori partizani, počinioci imenovani)

Strijeljali su četiri djevojke i dječaka...Jedan od najstravičnijih komunističkih zločina u širokobriješkom kraju dogodio se 23. svibnja 1946. godine na Kuljića brigu, gdje je ubijeno petero nevine djece Sliškovića-Kuljića....

Jedan od najstravičnijih komunističkih zločina u širokobriješkom kraju dogodio se 23. svibnja 1946. godine na Kuljića brigu, gdje je ubijeno petero nevine djece Sliškovića-Kuljića

Pod optužbom da su surađivali sa škriparima, komunistički zlikovci predvođeni Mirkom PraljkomAntom Primorcem i Markom Knezovićem, strijeljali su četiri djevojke i dječaka.

Sve se to dogodilo pred njihovim kućnim pragom na očigled uplakanih roditelja i rodbine. Na oči majke na kućnom pragu partizani prosuše krv nevine djece, pet malih nevinih duša u krvi skončaše, o kakva bol majke kriknu ka nebu, toliko jaka bi da još odzvanja tim krajem. U jednom, samo jednom trenutku majčina topla duša kamenom postade, sve je umrlo u njoj, nema više ničeg.

1. Ana Slišković    ( 20 god.)
2. Iva Slišković     ( 20god. )
3. Mila Slišković   ( 19 god. )
4. Zora Slišković  ( 17 god. )
5. Ivan Slišković  ( 17 god. )

Njihova sestra i rodica Ruža, koja je također bila određena za strijeljanje uspjela je pobjeći. Obitelj je bila izložena maltretiranju i mučenju, iako su i sami zlikovci znali da oni ne znaju gdje je Ruža. Nakon nekog vremena i ona je uhvaćena i osuđena na višegodišnju robiju.

Danas, nakon više od sedam desetljeća iza ubojstva Kuljića djece, za taj zločin nitko nije odgovarao iako se znaju njegovi nalogodavci i počinitelji. Roditelji, braća i sestre podigli su im 1972., nadgrobni spomenik. Spomen ploča za 50-tu obljetnicu podignuta je na mjestu ubojstva tek 1996.

U jesen 1947.god pripadnici UDBE počinili su stravičan zločin u selu Oklaji pokraj Širokog Brijega. Optuživši ih da surađuju sa neprijateljima narodne vlasti, škriparima, strijeljali su djevojke Ivu Soldo iz Dobrkovića i Šimu Topić iz Oklaja. Rodbini su zabranili da ih pokopaju u groblje, te su pokopane ispod jednog drijena. Ovaj zločin počinili su udbaši Lovre Kovačević i Marko Primorac, a pod izravnim zapovjedništvom šefa OZNE, Mirka Praljka, donosi komunistickizlocini.net.

Izvori: Velimir Mabić, Od Širokog do Bleiburga i nazad

Otkopana istina Širokog Brijega, priredilo Povjerenstvo za grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Širokog Brijega.

T.H.