NA SUDU JE SKRIVAO LICE: Mate K. đakon iz Münchena, osuđen zbog silovanja ministrantice…!

Mate K. je tijekom suđenja uputio ispriku i molio za oprost, a roditelji žrtve su odbacili ispriku i zatražili pravednu kaznu za počinitelja...Sudac Grain: “Lisa je također loše.”...

dpa

Đakon hrvatske katoličke misije u Münchenu  Mate K.-osuđen je zbog silovanja 15-godišnje ministrantice Lise  na dvije godine zatvora uvjetno, prenose njemački mediji. Nakon devet mjeseci pritvora bivši vjeroučitelj u hrvatsko-katoličkoj zajednici u Münchenu pušten je na slobodu…

– Vi ste uništili život ove djevojčice. Ona će ovo pamtiti čitav svoj život – rekao je sudac općinskog suda u Muenchenu Robert Grain pri izricanju presude.

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon silovanja, nije u stanju dati iskaz pa je za priznanje djela 66-godišnji hrvatski državljanin osuđen na dvije godine zatvora uvjetno. On je u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i nakon presude je pušten kući.

Šezdesetšestogodišnji bivši đakon, koji od odlaska u istražni zatvor ne obavlja svoju dužnost, osuđen je da  obitelji žrtve isplatiti odštetu od 10.000 eura. Daljnjih 5.000 mora platiti jednoj organizaciji za zaštitu žena u nevolji.  Osim toga bivši vjeroučitelj u hrvatsko-katoličkoj zajednici u Münchenu sljedećih pet godina ne smije raditi s djecom i mladima.

– Dogovor je u korist žrtve – rekla je državna odvjetnica Melanie Richter obrazlažući presudu koja je u dijelu javnosti dočekana s ogorčenjem…

Mate K. je tijekom suđenja uputio ispriku i molio za oprost, a roditelji žrtve su odbacili ispriku i zatražili pravednu kaznu za počinitelja.

U obrazloženju presude, sudac Grain je ukazao i na loše stanje žrtve nakon silovanja u svibnju prošle godine.

– Žrtva je u lošem stanju i to je vaša krivnja. Ona je svoje prve seksualne kontakte morala proživjeti s gotovo 50 godina starijim muškarcem. To će ju pratiti čitav život – rekao je sudac.

Kazneno djelo je počinjeno prošle godine 1. svibnja tijekom jednog izleta hrvatske misije u Nuernberg. Prema optužbi, 66-godišnji đakon, koji je žrtvi predavao vjeronauk i u kojeg je, kako se navodi, maloljetna ministrantica imala posebno povjerenje, prvo ju je počeo dirati po grudima a kada je primijetio da je jedna djevojčica iz grupe to vidjela, žrtvu je odveo podalje do jednog dječjeg igrališta, gdje ju je i silovao.

Žrtva, koja u krugu prijatelja slovi kao plaha i povučena, je nakon izleta doživjela živčani slom te se otada nalazi u psihijatriji.

Mate K. je sada u mirovini. Na sudu je priznao napad: “Duboko mi je žao. Plakao svaki dan u ćeliji. Izgubio sam 17 kila, Bilo je to teško vrijeme za mene.”

Sudac Grain: “Lisa je također loše.”

Njezin odvjetnik Antje Brandes: “Mora biti smještena u klinici, tako da se ne samoozlijedi.”

Kako javlja javni servis Bayerische Rundfunk koji se poziva na Nadbiskupiju Mūnchen, u čijoj nadležnosti djeluje Hrvatska katolička misija, postoji sumnja da je 66-godišnji đakon počinio još dva djela seksualnog napastovanja maloljetnica.

Njemački mediji pišu o tomu kako je nakon izlaska iz sudnice s osmjehom na licu i u društvu prijatelja upalio cigaretu i otišao kući kao slobodan čovjek. Ta vijest posebno je razbjesnila Nijemce koji pišu kako.

“Crkveni dostojanstvenik siluje i uništava mladu djevojku – i smije joj se nakon suđenja. Dok se 16-godišnjakinja bori sa samoubilačkim mislima u zatvorenoj klinici, njezin silovatelj puši cigaretu na slobodi.”H

D.K.

Comments are closed.