Na traženje SDP-ova promatrača izbačen križ iz prostora Mjesne zajednice Veliko Polje

Kandidati u prvom krugu dvoje njih su kršćani, jedan pak ima kršćanske korijene...

U Velikom Polju (Zagreb), izbacivanje križa i slike dr. Franje Tuđmana s biračkog mjesta 168,  na izborima za predsjednika/predsjednicu države 22.12. 2019 i 5.1.2020, zahtjevao je SDP-ov promatrač Matej Mišić. Došlo je skoro do fizičkog obračuna 22.12.2019. jer je birače šokirala zadrtost SDP-ova promatrača koji je SDP-ova promatrača i zastupnik u Skupštini grada Zagreba…

Prostorije mjesne zajednice koriste za svoje sastanke: HDZ, SDP, Bandić Milan 365, Živi zid,HNS Liberalni demokrati, Udruga roditelja Veliko Polje i Plesni klub Barbara. Iako se članovi navedenih političkih stranaka i udruga razlikuju po ideologijama, vjerskoj pripadnosti, etničkom podrijetlu, obrazovanju itd,  nikoga u naselju ne smeta ni križ ni slika prvog hrvatskog predsjednika.

Na izborima u drugom krugu 5.1.2020. ponovo je uslijedio isti zahtjev istog SDP-ovog promatrača te je ponovo skinut križ i slika dr. Franje Tuđmana a neki muškarac , zadužen za otvarnje i zatvaranje mjesne zajednice, sliku i križ odnio je u svoje vozilo i nekamo se odvezao. Tek po završetku izbora, vratio je križ i sliku te ih je predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a vratio na zid gdje su i prije bili.

Kandidati u prvom krugu dvoje njih su kršćani, jedan pak ima kršćanske korijene. U drugom krugu HDZ-ova kandidatica Kolinda Grabar Kitarović je prakticirajuća kršćanka, a SDP-ov kandidat   ima kršćanske korijene.

SDP-ov promatrač je mlađa osoba pa je začudna  njegova netolerantnost i samovolja koja je bila svojstvena starim članovima Komunističke partije.

Koliko je takvih u SDP-u nije poznato ali, čak ako ih je tek mali broj, može se očekivati da će potsjetiti Milanovića na njegovo protivljenje ugovoru Hrvatske s Vatikanom i za izbacivanjem vjeronauka iz škola.

Da bi se spriječili sukobi i ometanje birača na izborima 5.1.2020. i slijedećim izborima, predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a u Velikom Polju, poslao  je DIP-u  informaciju o navednom događaju na izbornom mjestu 168 te zatražio odgovor.

Budući da je pitanje križa u školama, mjesnim zajednicama i drugim javnim prostorima, za veliku većinu državljana Republike Hrvatske, itekako važno, umjesto da na konkretno pitanje: mora li se izbaciti križ iz prostorija mjesne zajednice, odgovori predsjednik ili netko od potpredsjednika, Povjerenstvo je za odgovor zadužilo višu savjetnicu  Povjerenstva, Ivani Katava Marošević , diplomiranu pravnicu, sa završenim sveučilišnim dodiplomskim studijem prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Evo tog odgovora od DIP-a

“Poštovani, 

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske je Obvezatnom uputom o načinu uređenja biračkog mjesta broj  P VIII, koja je objavljena na mrežnoj stranici www.izbori.hr na sljedećoj poveznici https://www.izbori.hr/site/UserDocsImages/2019/Izbori_za_predsjednika_RH_2019/Obvezatne_upute/OB_BR_P-VIII.pdf propisalo da se u prostorijama u kojima će se glasovati na izborima za predsjednika Republike Hrvatske (biračko mjesto) mogu isticati samo državni simboli kao što su grb Republike Hrvatske, zastava Republike Hrvatske te obilježja županija, gradova odnosno općina u skladu s njihovim statutima.

U tom smislu u vezi uređenja biračkog mjesta Državno izborno povjerenstvo odredilo je i u Podsjetniku za rad biračkih odbora na izborima za predsjednika Republike Hrvatske na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj koji je izrađen radi pripreme biračkih odbora za provedbu glasovanja te osiguravanja pravilnosti i tajnosti glasovanja na biračkim mjestima na navedenim izborima, a koji je objavljen na sljedećoj poveznici https://www.izbori.hr/site/UserDocsImages/2019/Izbori_za_predsjednika_RH_2019/biracki_odbori/PODSJETNIK-redovna_bm.pdf .

Birački odbori dužni su voditi računa o tome što može biti istaknuto na biračkim mjestima na način da ista budu uređena sukladno navedenoj Obvezatnoj uputi te je potrebno da se sve eventualno uočene nepravilnosti pravovremeno otklone.”

S poštovanjem, Ivana Katava Marošević, viša stručna savjetnica- savjetnica Povjerenstva

Za kraj ovog priloga ćemo podsjetiti kako se Italija, za razliku od ovog slučaja iz Hrvatske, uspješno oduprla pokušaju izbacivanja križa iz škola. Italija je članica EU-a pa se nitko ne može pozivati na neku EU direktivu.

Izvorni tekst-ovdje-Fenix-magazin/SIM/Branko Barbić