Načelnik ministarstva graditeljstva Bienenfeld pod istragom zbog 660 eura mita za izmjenu građevinske dozvole

MITO I KORUPCIJA...

ilustracija

Zbog primanja odnosno davanja 660 eura mita Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv načelnika sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josipa Bienenfelda, bivšeg inspektora u tom ministarstvu Željka Korice te poduzetnika Zorana Sikirice i Borislava Bašića…

Uskok je, ne otkrivajući identitete, izvijestio da je za svu četvoricu zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru, o čemu će odlučiti sudac istrage splitskog Županijskog suda.

Policija je priopćila da je, iako je navodni iznos mita bio 660 eura, tijekom pretraga koje su obavili u utorak oduzeli “više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama”.

Iz službenih priopćenja proizlazi da je Binenfeld primio mito kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama, kojega je gradila Sikiricina tvrtka, ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se “iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice”, zadržala “veličina i katnost izgrađenog objekta”.

Sikirica i Bašić su, prema tvrdnjama Uskoka, od Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole.

Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja.

Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti.

Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.H

D.K.

Comments are closed.