NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, PREDSJEDNICA PORUČILA: Nasilje je jezik slabića…

"Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa"...

Unatoč porastu broja ubijenih i napadnutih žena, koje sve češće stradavaju od njima bliskih osoba, sustav se više bavi nasilnicima, dok žrtva ostaje prepuštena sama sebi, upozoravaju iz splitske udruge Bijeli krug Hrvatske na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u spomen na tri ubijene žene i pokušaj ubojstva još jedne na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice 1999.

Predsjednica udruge koja već šest godina pruža pomoć i podršku svim vrstama nasilja, Livija Plančić, u razgovoru za Hinu priznaje da im se u najvećem broju slučajeva obraćaju žene – žrtve obiteljskog nasilja kojima je očito lakše prije nego slučaj prijave institucijama doći u neformalno okružju gdje mogu prijateljski popričati i dobiti smjernice što i kako dalje.

Policija stavlja naglasak na prevenciju

U policiji kažu da provode niz preventivnih radnji kako bi smanjili broj događaja obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

To su, primjerice informiranje građana i podizanje svijesti o važnosti prevencije nasilja, provođenjem i sudjelovanjem u tematskim prezentacijama, organiziranjem javnih prezentacija, info pulteva te postavljanjem informativnih materijala u policijske prostorije, posebno one koje su dostupne većem broju građana kao što su šalter sale upravnih poslova, ispred dežurstava policijskih postaja i na drugim mjestima.

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica: ‘Nasilje je jezik slabića’

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović. B.P./H

G.S.