Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO Imamo 265 novih slučajeva zaraze, preminula jedna žena

U protekla 24 sata u Republici Hrvatskoj imamo 265 novodijagnosticiranih, rekao je ministar Vili Beroš, jedna je osoba preminula, dodao je…

Današnji broj je bez ekstremnih odstupanja od prethodnih dana. To je i posljednica toga što je Hrvatska bila otvorena za turizam, rekao je ministar Beroš. Još jednom je upozorio mlade na ponašanje i da brinu za starije i bolesne.

Capak je rekao kako u nekim županijama imamo velike brojeve, Split, Zagreb, Šibenik, Zadar i Slavonski Brod. Ostale županije imaju ispod 10.

“Važno je da mladi koji su bili po noćnim klubovima na moru izbjegavaju kontakt sa starijima kada se vrate. Klubovima smo uveli nekoliko mjere, i imamo vijesti s terena koje govore da je to dobro. No, ima i toga da se mladi nakon klubova presele u kafiće i restorane što nije dobro”, rekao je Capak.

“Teško je potpuno detektirati gdje su se mladi zarazili, jer oni često i zaborave s kim su se sve družili”, rečeno je.

U Zagrebačkoj  županiji 12 novooboljelih

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata 12 je novooboljelih osoba od bolesti Covid-19, jedna je osoba izliječena, a trenutačno je aktivno 89 slučajeva zaraze novim koronavirusom, podatci su Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Od početka epidemije koronavirusa na području Zagrebačke županije evidentirano je 345 osoba oboljelih od bolesti Covid-19, do sada je izliječeno ukupno 245 osoba, a 11 ih je umrlo, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite.

Tako su u protekla 24 sata u ispostavama Zaprešić i Samobor zabilježena četiri nova slučaja zaraze, te po jedan novi slučaj u ispostavama Dugo Selo, Jastrebarsko, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, a jedna izliječena osoba evidentirana je u ispostavi Samobor.

U Međimurskoj 1 novozaraženi

U prethodnom 24-satnom satnom razdoblju uzeto je 88 uzoraka, a do sada je ukupno testirano 2.872 osobe. Od jučer su testirane 62 osobe, 61 nalaz je negativan i 1 pozitivan.

Međimurskoj županiji je s današnjim danom 26 aktivnih slučajeva, svi su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom, u samoizolaciji čime je Međimurje i dalje županija bez lokalne transmisije COVID 19 virusa.

U samoizolaciji je 220 osoba. Riječ je o osobama pozitivnim na COVID 19 virus te njihovim kontaktima.

U Zadarskoj 14 novih slučajeva

Zadarskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih dijelom je riječ o obiteljskim kontaktima, a dijelom o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Među novozaraženima je i jedan djelatnik Opće bolnice Zadar čiji su kontakti stavljeni u samoizolaciju.

U samoizolaciji je trenutno 488 osoba, nadzor je istekao za njih 5021, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 250 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su četiri kršenja mjere samoizolacije.

U Šibensko-kninskoj 32 novooboljele 

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 32 osobe oboljele su od zarazne bolesti COVID-19:

28 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije: 16 na području Grada Šibenika, 5 na području Grada Vodica, 3 na području Grad Knina, 2 na području Grada Drniša, te po jedna osoba u Murteru i u Kistanjama.

Četvero novooboljelih trenutno boravi na području navedene županije, dok im je prebivalište drugdje.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 455 osoba: 451 osoba je kontakt oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 134 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 126 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

U Brodsko-posavskoj 18 novooboljelih

“Po prvi puta imamo značajno povećanje oboljelih” rekao je zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Damir Mirković.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 18 novooboljelih na području naš županije. Od tih 18, devet je vjerojatno mjesto zaražavanja more, a pet su kontakti prethodno pozitivnih osoba, dvije osobe su vjerojatno kontakti, to još istražujemo i za dvije osobe ne znamo gdje su se zarazili”, rekao je dr. Cvitković.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 103 novoozaražene osobe

Splitsko-dalmatinska županija koja posljednjih dana ima najveći broj zaraženih u Hrvatskoj, i u petak bilježi porast od 103 novopozitivnih na koronavirus u posljednjih 24 sata, a trećina su kontakti ranije oboljelih,  izvijestio je županijski Stožer.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 582 obrađena testa danas su još 103 osobe pozitivne na COVID infekciju.

I dalje prednjači Split sa 41-om novozaraženom osobom, slijedi ga Imotski sa 14, Proložac – devet, Makarska –  sedam, Lovreć – šest, Lokvičići imaju pet novozaraženih,  po četiri novozaražene osobe su u Podbablju i Runovićima, Cista Provo – troje, Sinj, Jelsa, Trilj i Zmijavci – po dvoje, te po jedan u Vrlici i Solinu.

Od 103  novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 35 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju, ističu iz županijskog Stožera CZ .

Ukupno se u županiji 1236 osoba nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 18 Covid pozitivnih osoba, dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.

Dvije osobe se nalaze u karanteni, od toga jedan hrvatski državljanin i jedan strani državljanin, izvijestio je županijski Stožer CZ.

 

Zbog ovih brojki novozaraženih najavljena je izvanredna konferencija za medije u 13 sati u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Koprivničko-križevačka županija ima jednog novooboljelog.

U Osječko-baranjskoj dva nova slučaja

Za područje Osječko-baranjskežupanije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 217 uzoraka (190 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 27 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ) od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Obje novozaražene osobe su iz Osijeka, a u dobi su od 20 i 21 godinu.

Kao i prethodnog dana, u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata od kojih su četiri na respiratoru. Policija je obavila 16 provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici civilne zaštite jučer su proveli 31 preventivno-savjetodavni nadzor provedbe mjera i preporuka u vezi koronavirusa te izrekli jedno usmeno upozorenje za uočene nepravilnosti.

U Gradu Zagrebu 53 nova slučaja zaraze

U Zagrebu su u prethodna 24 sata registrirana 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, tako da sada ima 518 aktivnih slučajeva Covida-19.

Od toga su 25 povratnici s godišnjih odmora, 14 su kontakti s prethodno oboljelim osobama, za šest je slučajeva epidemiološka obrada još uvijek u tijeku, pet je je negativnih epidemioloških anamneza, a tri su “uvoz” iz BiH.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić izvijestila je na konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata u Zavodu testirano ukupno 596 osoba.

“U Zagrebu su 53 nova slučaja i, posljedično tome, 135 osoba je stavljeno u mjeru samoizolacije”, rekla je Šikić. Ukupno je trenutno u gradu zagrebu 518 aktivnih slučajeva i 1050 samoizolacija.

Pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je kako je zabilježeno intenziviranje aktivnosti testiranja u Domovima zdravlja, upozorivši da “sustav funkcionira otežano, ali funkcionira”

U Ličko-senjskoj županiji 7 je novooboljelih osoba

1 oboljela osoba s područja grada Novalje. 2 oboljele osobe su s područja općine Perušić kontakti su ranije potvrđene oboljele osobe. 2 oboljele osobe su s područja općine Plitvička Jezera koje trenutno borave u privatnom smještaju u izolaciji na području Zadarske županije.

Ostalih dvoje oboljelih su s područja Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije a na našem području koriste izolaciju u privatnom smještaju.U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 44 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 13 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području. U protekla 24 h testirano je 25 osoba.

U Virovitičko-podravskoj jedna novozaražena

Student s područja Virovitičko-podravske županije zaražen je koronavirusom. Ima blage simptome bolesti, na kućnom je liječenju, a utvrđuje se gdje se zarazio. U samoizolaciji nalaze se 63 osobe koje su povezana s trenutačno zaraženima.

U Vukovarsko-srijemskoj 5 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje i 1 osoba strani državljanin, s boravištem u Cerni), a 1 osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 579, od kojih su 436 osoba izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 72 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7386. U samoizolaciji na području županije je 200 osoba

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih

Na posljednjem testiranju bilo je 61 uzoraka, svi uzorci su negativni. Trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 10 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana.

U samoizolaciji se nalazi 67 osoba, a ukupno je testirano 4691 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Primorsko-goranskoj četiri novozaražene osobe

U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije zabilježene su četiri novozaražene osobe, a tri su osobe ozdravile. Novozaraženi su mlađi ljudi i kontakti od predhodno zaraženih. Samo jedan od njih je austrijski turist koji se već vratio u matičnu zemlju.

U Sisačko-moslavačkoj tri novooboljele osobe

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, jedna s područja grada Kutine i jedna s područja grada Siska.

Trenutno, na području županije, dvadeset i tri su aktivna pacijenta koja boluju od ove zarazne bolesti.

U Istarskoj županiji 9 novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 316 uzoraka briseva (220 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 9 pozitivno. 

Kod 8 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije i bliski su kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (4 su povezani s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 4 su obiteljski i bliski kontakti). Jedna osoba je dulje vrijeme boravila i vratila se iz srednje Dalmacije. Izliječena je 1 osoba.

Capak: Dalmatinci imaju malo opušteniji mentalitet, u Istri su ljudi disciplinirani

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je velike regionalne razlikae u borbi protiv koronavirusa. 

“Prvenstveno je Stožer u Istri od početka radio dobar posao na terenu i ljudi su tamo disciplinirani. Dalmatinci imaju malo opušteniji mentalitet, mediteransku opuštenost. Ljudi se pozdravljaju, ostvaruju bliske kontakte, kao da su zaboravili da je u tijeku epidemija. Primjerice, bio sam u Istri sedam dana i svi nose maske i drže distancu.

U Dalmaciji nisam bio, ali mi kolege kažu da je dolje puno opuštenije, što se pokazuje kao lošija varijanta borbe protiv zaraze. Očito je da je Istra uspješnija u borbi s koronavirusom. Barem zasad. Osim toga, u Istri nema velikih klubova kao u Dalmaciji. Riječ je o klubovima koji su i izvan konteksta koronavirusa poznati i u kojima se okuplja velik broj mladih ljudi koji zaborave na mogućnost zaraze”.

screenshot-koronavirus.hr
 T.H.

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...