“NAD DJECOM IZ KONGA POČINJEN JE ZLOČIN, A HRT PROMJENU SPOLA PRIKAZUJE KAO ODLAZAK ZUBARU”: Gordana Buljan Flander u Bujici

”Nad djecom iz Konga izvršen je separacijski zločin”, poručila je u emisiji Bujica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica i bivša ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

”Svako peto dijete u Hrvatskoj je seksualno zlostavljano do 14. godine” šokirala je izjavom u Bujici Z1 televizije, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i napomenula: ”Tijekom pandemije broj prijavljenih slučajeva porastao je za čak 67 posto.”

Ugledna klinička psihologinja i integrativna psihoterapeutkinja iznijela je svoje mišljenje o Aferi Zambija i procesu koji se u Zambiji vodi protiv optuženika za međunarodnu trgovinu djecom, bliskim Možemo.

Objasnila je zašto smatra da emitiranje tzv. trans-crtića na HRT-u nije u interesu djece. ”Djeca već od 14 mjeseci imitiraju ponašanja koja vide na televiziji, usvajaju obrazac koji su vidjela u crtićima. Ovo njih samo može zbuniti. Ako želimo kod djece razviti toleranciju, ne vidim zašto ne bismo radili crtiće da djevojčica može voziti bager, a dječak raditi u vrtiću. Mislim da ima puno boljih načina da govorimo o ravnopravnosti spolova”, kazala je.

Bitno je, kaže, da djeca ne misle da iz depresivnih ponašanja u vrijeme puberteta mogu izaći promjenom spola. Kazala je da se struka premalo čuje i da je struka glavnu riječ prepustila medijima i društvenim mrežama.

Stručnjaci kažu, naglasila je, da se djeca do 18. godine srodi sa svojim spolom. Ako i ulaze u “promjenu spola”, mora znati moguće posljedice i komplikacije.

Kazala je da se tranziciju spola predstavlja kao da se odlazi kod zubara, kao da je to nešto jednostavno. Trebamo kaže, razvijati toleranciju da postoje različite obitelji, no ne ovako.

Govorila je i o razlozima zbog kojih je smijenjena s dužnosti ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

”Tomašević me tri mjeseca nije htio primiti na razgovor, iako sam ga htjela obavijestiti o alarmantnim podacima o seksualnom zlostavljanje zagrebačke djece”, otkrila je.