Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nahvalili jedan drugog pa zaroštiljali: Vučić uručio Kurzu Orden Republike Srbije. Kurz-Srbija mi je druga kuća

Europska unija trebala bi u pristupnim pregovorima vrednovati “enorman napredak” Srbije, najvećeg austrijskog partnera na Zapadnom Balkanu, rekao je u subotu kancelar Sebastian Kurz i zahvalio predsjedniku Aleksandru Vučiću na doprinosu njegove zemlje suzbijanju ilegalnih migracija…

Europska unija trebala bi u pristupnim pregovorima vrednovati “enorman napredak” Srbije, najvećeg austrijskog partnera na Zapadnom Balkanu, rekao je u subotu kancelar Sebastian Kurz i zahvalio predsjedniku Aleksandru Vučiću na doprinosu njegove zemlje suzbijanju ilegalnih migracija.

Kurz je za posjeta Beogradu, gdje mu je Vučić uručio Orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvrsćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije, pohvalio napredak u pristupnim pregovorima.

EU bi trebao vrednovati njezin “enorman napredak”. “Mislim da je važno da Evropska unija bude predvidljiva jer je to jedan od temelja povjerenja, naročito u pogledu izuzetno pozitivnog razvoja Srbije”, rekao je Kurz, a prenosi agencija Beta.

foto-instagram

Vučić je rekao da je pristupanje EU strateški cilj, ali unutar EU ne postoji konsenzus o proširenju na regije Zapadnog Balkana.

Srbija treba još dosta napredovati u području vladavine prava i postizanja kompromisnog rešenja s Prištinom, priznao je.

Međutim, “nitko ne želi reži da je veliki broj zemalja u EU ne samo umoran, već se protivi proširenju, i bilo bi fer da to netko kaže”, rekao je Vučić.

To je ilustrirao ranije citiranim primjerima Sjeverne Makedonije koja “je promijenila ime zbog obećanja da će otvarati pregovoračka poglavlja”,i Albanije, za koju je ocijenio da poglavlja ne otvara kako se ne bi “odvajala” od drugih država regije”.

“Ako Srbiji kažu ‘uradi deset stvari’ i mi uradimo svih deset i ne otvorimo nijedno poglavlje, postavlja se pitanje zašto smo poglavlja otvarali kada smo činili manje. Slika nije ružičasta i trebamo je realno sageldati”, rekao je Vučić.

Srbija je “najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu”, rekao je Kurz uz podatak da razmjena dviju zemalja iznosi više od milijarde eura.

“Mi smo jedan od najvećih ulagača ovdje u Srbiji i zbog toga nas raduje ovaj izuzetno pozitivan privredni razvoj; rast od šest, čak i sedam posto je vrlo impresivan”, rekao je austrijski kancelar.

“Srbija neće biti parking za izbjeglice iz Afganistana”

Pohvalio je “veliki doprinos” Srbije posljednjih godina u borbi protiv ilegalnih migracija”.

U Beogradu je kancelar Austrije ponovio svoje stajalište da izbjeglice treba zbrinuti u Afganistanu susjednim zemljama i da se u Europi ne smije dogoditi novi izbjeglički val, prenosi Beta.

foto-instagram

“Bitno je da Srbija kao zemlja na Balkanskoj ruti da svoj doprinos, a da ih mi u tome podržimo”, dodao je Kurz.

Vučić je kazao da Srbija neće biti “parking” za izbjeglice iz Afganistana, ali će pokazati solidarnost.

Prihvat primjerice 500 ljudi “apsolutno je ništa. Naša je dužnost da tu pokažemo solidarnost”, rekao je.

Srbija druga kuća

Austrijskom premijeru od danas, kada je primio najviše odlikovanje, Srbija je druga kuća, rekao je.

Nahvalili jedan drugog

“Kurz je svoj politički talent, a jedan je od najtalentiranijih političara, pretočio u izuzetne rezultate, političke, ekonomske, ali i u suradnji sa Srbijom”,  rekao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će austrijski kancelar podržati projekt Otvoreni Balkan, koji će do 2023. omogućiti ukidanje graničnih kontrola između Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, jer je to i  “interesu cijele regije” i Srbije. prenosi agencija Tanjug.

A.G.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...