Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Najmanje desetero poginulih u požaru u stambenoj zgradi u Španjolskoj

Najmanje 10 osoba poginulo je u golemom požaru u gradu Valenciji, u Španjolskoj. Vatra je u samo pola sata progutala zgradu u stambenoj četvrti Campanar i proširila se na susjednu višekatnicu. Točan uzrok požara utvrdit će istraga. Vatrogasci i dalje tragaju za nestalima.

 

Na televizijskim snimkama vidi se cijelo pročelje 14-katne zgrade u plamenu, dok gorući segmenti padaju na pločnik, a iznutra se čuju male eksplozije, prenosi HRT.

Lokalni mediji izvijestili su da je nekoliko stanovnika dozivalo pomoć s balkona svojih stanova.

Požar je buknuo na četvrtom katu zgrade u bogatoj četvrti trećeg po veličini španjolskog grada i proširio se na druge stanove, javile su hitne službe na X-u.

Ana Mari Gonzalez, koja radi u obližnjoj klinici, rekla je državnoj televiziji TVE da je mogla vidjeti vatrogasce kako spašavaju tinejdžera zarobljenog na prvom katu zgrade.

Šesnaest vatrogasnih jedinica i pet vozila hitne pomoći raspoređeno je na mjesto događaja, prema lokalnim hitnim službama.

Zamjenik šefa hitne službe u regiji Valenciji Jorge Suarez rekao je novinarima kako je potvrđeno da su četiri osobe poginule u požaru, dodajući da karakteristike zgrade nisu dopuštale gašenje vatre iznutra, a vatrogasci su najprije pokušali ohladiti pročelje.

Suarez je rekao da za sada, čini se, nema opasnosti od urušavanja zgrade, ali vatrogasci unatoč tomu gase požar izvana zbog sigurnosti.

Razlog za ubrzano širenje vatre, navodno je izrazito zapaljiv sintetički izolator poliuretan, kojim su bile obložene aluminijske ploče na pročelju zgrade.

Premda je taj materijal legalan, više nije u širokoj primjeni u građevinarstvu nakon velikog požara u neboderu Grenfell Tower u zapadnom Londonu, u kojem su prije 7 godina poginule 72 osobe.

”Nevjerojatno je kako je gorjela fasada. Izolacija je bila glavni prijenosnik vatre”, tvrdi očevidac požara.

Bitka s vatrenom stihijom trajala je dugo u noć, kad je požar napokon stavljen pod kontrolu.

U tijeku je istraga kojom se treba utvrditi uzrok požara.

Pokušavaju se utvrditi i detalji koji bi im pomogli da doznaju što je s ljudima čija se sudbina još ne zna, a njih je, ovisno o izvorima, od 9 do 15.

Među njima je četveročlana obitelj s novorođenčetom.

Najnovije

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...