NAJMANJE PETORICI NAVIJAČA ZATVOR zbog ustaških pjesama

Nastavljena su u ponedjeljak privođenja prekršajnom sucu navijača osumnjičenih za pjevanje ustaške pjesme i izgrede na Opus Areni na nogometnoj utakmici Hrvatske i Turske proteklog četvrtka. Podsjetimo, ukupno 12 navijača uhićeno je u nedjelju ujutro na području Osijeka i Vinkovaca, a nekolicina je svoje kazne doznala već istoga dana.

– U nedjelju su, prema mojim informacijama, ispitane četiri osobe te su u odnosu na sve četiri donesene nepravomoćne presude. Svakom od okrivljenih izrečena je kazna zatvora od trideset dana te zaštitna mjera u trajanju od godinu dana zabrane dolaska na utakmice reprezentacije u zemlji i inozemstvu. Pored navedenog, svakom od njih izrečene su i mjere opreza zabrane dolaska na utakmice reprezentacije u zemlji i inozemstvu i ove mjere opreza traju do pravomoćnosti presude, odnosno primjenjuju se odmah.

Prema zadnjim informacijama koje imam, u ponedjeljak je dovedeno još sedam osoba te je u odnosu na još jednu osobu donesena osuđujuća presuda, no detalje ne znam jer su ispitivanja još uvijek u tijeku – kazala nam je u ponedjeljak oko 14 sati Vanda Horvat, glasnogovornica Prekršajnog suda u Osijeku.

Europska nogometna organizacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza nakon kvalifikacijske utakmice za EURO između Hrvatske i Turske, koja je odigrana na osječkoj Opus Areni.

„Nakon izvještaja delegata utakmice UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice“, službeno navodi Hrvatski nogometni savez uz dodatak.

„Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača“, stoji na službenim internetskim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.