NAJOTROVNIJA EUROPSKA ZMIJA LJUTICA VIŠE PUTA VIĐENA U TURISTIČKOM BISERU Uočili je kod same plaže, u lov na opasnu zmiju krenuli i vatrogasci

Objašnjen je i postupak kod zmijskog ugriza...

Poskok, najotrovnija zmija ljutica u Europi, viđen je više puta zadnjih dana u blizini istarskog grada Rapca. Čitatelj Glasa Istre uočio je i fotografirao poskoka kod zadnje nudističke plaže iza turističkog naselja Girandella kod Rapca…

Zapovjednik vatrogasne postaje Labin Darko Vitasović poslao je i nekoliko svojih vatrogasaca u lov na poskoka, ali je potraga završila bezuspješno.

Čitatelj kaže da su ljudi u neposrednoj blizini na istoj lokaciji vidjeli bijelog i crnog gada koji nisu opasni, ali je svaki susret sa zmijom neugodan, piše Branko Biočić s Glasa Istre.

Na našem području živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice, poskok i riđovka. Iako je poskok nešto otrovniji od riđovke, obje su zmije manje otrovne od, primjerice, afričkih ili azijskih zmija otrovnica, te je njihov ugriz rijetko smrtonosan, stoji u obavijesti HZJZ-a.

Objašnjen je i postupak kod zmijskog ugriza.

– Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba provjeriti kada je osoba zadnji put cijepljena protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebno docjepljivanje. Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati. Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza! Podvezivanje iznad ugrizne rane također nije preporučljivo i ne primjenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno educirani zdravstveni djelatnici u izvanrednim slučajevima, poručuju iz HZJZ-a.

D.K.