Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nakon 14 godina Julian Assange je slobodan čovjek

Foto:Wikipedia

 

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izašao je u srijedu na slobodu sa suda u Saipanu, na teritoriju američkog pacifičkog Sjevernomarijanskog otočja, nakon što je priznao krivnju za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji mu je omogućio da ode ravno kući u Australiju.

Njegovim oslobađanjem završava 14-ogodišnja pravna saga u kojoj je Assange proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti i sedam godina u azilu u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu boreći se protiv izručenja u SAD, gdje se suočio s 18 kaznenih prijava.

Tijekom trosatnog saslušanja Assange se izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za urotu za dobivanje i otkrivanje povjerljivih dokumenata nacionalne obrane, ali je rekao da je vjerovao da prvi amandman američkog ustava, koji štiti slobodu govora, štiti njegove aktivnosti, prenosi Maxportal.

“Radeći kao novinar poticao sam svoj izvor da pruži informacije za koje je rečeno da su povjerljive kako bi te informacije mogao objaviti”, rekao je sudu.

“Vjerovao sam da Prvi amandman štiti tu aktivnost, ali prihvaćam da je to… kršenje zakona o špijunaži.”

Glavna sutkinja američkog okruga Ramona V. Manglona prihvatila je njegovo priznanje krivnje i pustila ga na slobodu zbog vremena koje je već odslužio u britanskom zatvoru.

“Čvrsto vjerujemo da g. Assange nikada nije trebao biti optužen prema Zakonu o špijunaži i da je sudjelovao u (jednoj) praksi koju novinari obavljaju svaki dan”, rekao je njegov američki odvjetnik Barry Pollack novinarima ispred suda.

Rad WikiLeaksa će se nastaviti, rekao je.

Njegova britanska i australska odvjetnica, Jennifer Robinson, zahvalila je australskoj vladi na godinama diplomacije kako bi se osiguralo Assangeovo oslobađanje.

“Veliko je olakšanje Julianu Assangeu, njegovoj obitelji, njegovim prijateljima, njegovim pristašama i nama i svima koji vjeruju u slobodu govora diljem svijeta da se on sada može vratiti kući u Australiju i ponovno se ujediniti sa svojom obitelji, ” rekla je.

Assange (52) je napustio sud prolazeći kroz gomilu TV kamera i fotografa ne odgovarajući na pitanja, a zatim je mahnuo dok je ulazio u bijeli SUV.

Sa Saipana je privatnim avionom krenuo prema australskoj prijestolnici Canberri, gdje bi trebao sletjeti oko 19.30 sati. (0930 GMT).

Američko područje u zapadnom Pacifiku odabrano je zbog njegovog protivljenja putovanju u kopneni dio SAD-a i zbog njegove blizine Australiji, rekli su tužitelji.

Deseci medija iz cijelog svijeta nazočili su ročištu, a brojni njihovi predstavnici okupili su se ispred sudnice. Medijima nije bilo dopušteno u sudnici da snimaju ročište.

“Gledam ovo i razmišljam kako su njegova osjetila preopterećena, hodajući kroz novinarsku gužvu nakon godina četiri zida njegove visoko sigurnosne zatvorske ćelije Belmarsh”, rekla je Stella Assange, supruga osnivača WikiLeaksa na platformi društvenih medija X.

Najnovije

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....

Jutarnji već platio dr. Markić zbog Bajrušijeve klevete, sad opet krenuli s lažima

Foto:Narod.hr   Premda je već jednom pravomoćno osuđen zbog iznošenja klevete protiv dr. Željke Markić te joj je zbog toga platio 25.000 kn, kolumnist Jutarnjeg lista...

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...