Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nakon 200 godina neutralnosti Švedska je postala članica NATO-a

Švedska se pridružila NATO-u u Washingtonu u četvrtak, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispita svoju politiku nacionalne sigurnosti i zaključi da je pridruženje NATO-u bolji jamac sigurnosti od tradicionalne politike neutralnosti.

 

Švedski premijer Ulf Kristersson predao je u četvrtak završnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu priključenja NATO-u koji su morale odobriti sve članice vojnog saveza.

“Dobre stvari dolaze onima koji čekaju”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken primajući od Kristerssona dokumente o pristupanju Švedske NATO-u.

Za NATO su pristupanja Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km, najznačajnija u posljednjih nekoliko desetljeća proširenja.

To je također udarac za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nastojao spriječiti daljnje jačanje saveza.

“Danas je doista povijesni dan. Švedska je sada članica NATO-a”, rekao je Kristersson.

“Razlog zašto je ovo tako snažno, moćno uklapanje je taj što Švedska utjelovljuje i promiče temeljne vrijednosti koje su u srži NATO-a – demokraciju, slobodu, vladavinu prava”, istaknuo je Blinken.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u četvrtak “povijesno” proširenje NATO-a, prenosi Maxportal pozivajući se na Hinu.

“Nakon više od 200 godina nesvrstanosti, Švedska sada uživa zaštitu dodijeljenu člankom 5, što je ultimativno jamstvo slobode i sigurnosti saveznika”, objavio je Stoltenberg na X-u.

“Švedska sa sobom donosi sposobne oružane snage i prvoklasnu obrambenu industriju. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku i cijeli Savez sigurnijima”, dodao je.

Dok se Stockholm u posljednja dva desetljeća sve više približavao NATO-u, članstvo označava jasan raskid s prošlošću.

Švedska je više od 200 godina izbjegavala vojne saveze i zauzimala je neutralan stav prema europskim ratovima.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...