Nakon “fatalnih propusta” – Dom umirovljenika Split dobio povjerenicu, jedna osoba na respiratoru u težem stanju…hospitalizirana su 102 bolesnika od kojih je 52 pozitivno na COVID- 19, a ostali su u obradi…

U Respirativno-intezivističkom centru KBC Split hospitalizirana su 102 bolesnika od kojih je  52 pozitivno na COVID- 19, a ostali su u obradi...

Splitski Dom za starije i nemoćne osobe, čijih je 52 štićenika zbog sumnje na koronavirus završilo u bolnici, dobilo je povjerenicu Helenu Bandalović, sedam umirovljenika je na respiratoru, jedan od njih je u težem stanju, istaknuto je na popodnevnoj konferenciji županijskog Stožera Civilne zaštite…

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin još je jednom ponovila da je Zavod 29. ožujka kontaktirala glavna medicinska sestra toga dom Doma kojoj je epidemiolog nakon razgovora preporučio izolaciju korisnice koja je imala simptome i obvezan pregled liječnice koja brine o štićenicima Doma.  Rekla je i da ih liječnica potom nije kontaktirala.

Upitana,  Karin je istaknula da liječnici  iz Zavoda ne izlazi na teren ako netko javi da jedna osoba ima temperaturu već se tada zove nadležni liječnik koji onda odlučuje postoje li indikacije na koronavirus.

“Trenutno su nam kritične točke Solin i Split. U Domu smo stavili 73 djelatnika u izolaciju. Sedmero njih je izjavilo da je radilo sa simptomima bolesti”, ponovila je Karin.

Testirali smo 55 djelatnika, a u sljedećem razdoblju ćemo testirati i ostale. Svi korisnici, kao i djelatnici drugog doma, onog u Zenti su dobro, nemaju temperaturu i njihovo se stanje prati cjelodnevno, rekla je Karin.

Upitana što je pokazao jučerašnji izvid epidemiologa Bernarda Kaića kojeg je obavio u Domu, Želja  Karin je odgovorila kako se njegov izvještaj u potpunosti poklopio s njihovim izvidom, tj. da se njihova izvješća podudaraju.

“To je mali prostor, situacija je takva kakva je. Vidimo koliko ima korisnika, a koliko soba. Uglavnom su to višekrevetne sobe. Problem je nedostatak osoblja, pridržavanja mjera, a najveći je problem bio što, pretpostavljamo, da je netko od djelatnika bio bolestan i dolazio raditi ili je bilo asimptomatski. To je većina problema koji su nastali. Neki koraci su se preskočili”, dodala je Karin.

U Respirativno-intezivističkom centru KBC Split hospitalizirana su 102 bolesnika od kojih je  52 pozitivno na COVID- 19, a ostali su u obradi, izvijestio je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović. Kako je rekao, od ukupnog broja primljenih u bolnicu sedam ih je na respiratoru.

Jedan od 52 bolesnika koji su evakuirani iz Doma za starije u težem je kliničkom stanju, dok ostali imaju umjerene, pa i blaže simptome. S obzirom da su to bolesnici starije životne dobi, čiji je prosjek godina 86, većina su slabije pokretni ili nepokretni, zbog čega su osjetljiviji na osnovnu akutnu bolest, pa skrb o njima mora biti multidisciplinarna, istaknuo je Meštrović.

Kako je rekao, testovi za prvih 39 bolesnika iz Doma koji nisu bili testirani su napravljeni, pa je naknadno testirano još troje koji su došli, no testovi su izradi i  trebali bi biti gotovi do kraja dana.

“Kada ih dobijemo moramo ih pažljivo analizirati i pristupiti svakom bolesniku individualno. Danas će naši djelatnici pozvati članove obitelji  bolesnika kako bi ih obavijestili o njihovom stanju”, istaknuo je ravnatelj Meštrović.

Izvijestio je i da je u Respiratorno-intenzivističkom centru obavljena prva operacija bolesnika sa sumnjom na Covid-19. Radilo se o operaciji abdomena. 

Također je rekao i da su tri bolesnika skinuli s respiratora i vratili u njihove županijske bolnice, a radi se o pacijentu iz Šibensko-kninske županije i dvojici iz Dubrovačko-neretvanske.

Župan Blaženko Boban je rekao da je dobio izvještaj ravnatelja Doma i epidemiološke službe i da su njihova mišljenja kontradiktorna. Konzultirao se s ministrom Vilijem Berošom i dogovorio da će resorna ministarstva formirati zasebno tijelo koje će u što kraćem roku donijeti svoje očitovanje kojeg će se on pridržavati, te sukladno tomu donijeti odluke za sankcioniranje onih koji su napravili propust.

“Da bi naš Dom mogao dalje funkcionirati za povjerenicu sam imenovao Helenu Bandalović koja će biti potpora za pojačani nadzor rada Doma. Ona je već sada na terenu i radi. O konačnom izvješću zajedničkog tima dvaju ministarstava donijet ću i odluku onako kako sam jučer i najavio”, kazao je župan Boban ponovno apelirajući na građane da se pridržavaju svih uputa Stožera.H

G.S.