Nakon HDZ-ovca Barišića, uhićen i SDP-ovac Grgić! Počeo pretres kuće gradonačelnika Velike Gorice

Nakon ukidanja imuniteta, u Velikoj Gorici uhićen je gradonačelnik tog grada...

Nakon što je mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno ukinulo imunitet zastupnicima Draženu Baršiću i Vinku Grgiću, prije sat vremena čelni čovjek Velike Gorice Dražen Barišić lišen je slobode. Tereti ga se za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja i trenutno se nalazi na zagrebačkim Oranicama…

“Nakon odluke Sabora o skidanju imuniteta, gradonačelnik Dražen Barišić sam je otišao u sjedište PNUSKOK-a”, priopćeno je iz njegova velikogoričkog ureda oko 13,30 sati.

To je u izjavi Hini potvrdio i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji u ovom trenutku nije želio govoriti o detaljima slučaja.

Kako doznajemo, u 15 sati počeo je pretres Barišićeve kuće u Gradićima kod Velike Gorice.

image

Kuća saborskog zastupnika i gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića

Samo nekoliko sati nakon Barišića, uhićen je i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Podsjetimo, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Krešom Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki Elektrocentar Petek u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

U tu nezakonitu rabotu gradonačelnik je uključio voditeljicu odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Barišića terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici pri čemu je fingiran pozivni natječaj.

S druge strane, Grgiću je, sumnja se, Petek obećao 100.000 kuna kako bi Peteku i njegovome poslovnom partneru Vinku Marasu sredio posao izgradnje solarne elektrane Biosol vrijedan oko 4 milijuna kuna.

Barišićem se bavilo i Povjerenstvo za sukob interesa
Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, uhićen zbog afere Janaf, bio je danas i na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog prijave da je grad kupovao automobile od autokuće Gašparić, no utvrđeno je da nije povrijedio zakonske odredbe.

HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice prijavljen je da grad kojem je na čelu te udruge i ustanove na području tog grada nabavljaju automobile od autokuće Gašparić. “Razvidno je da je poslovni odnos intenziviran i da je rezultirao kupnjom mercedesa za suprugu gradoačelnika”, navodi se u prijavi.

Iz očitovanja grada i udruga proizašlo je, međutim da je automobile od te autokuće kupovao jedino Dom zdravlja Zagrebačke županije postupkom javne nabave o čemu odluku donosi ravnatelj.

Grad se očitovao da od 2010. obavlja servis u toj autokući te da od nje nije kupovao vozila.

Sjednica na kojoj je Povjerenstvo odlučivao hoće li protiv Barišića pokrenuti postupak zakazana je prije no što se saznalo za aferu Janaf zbog koje Uskok istražuje 13 osoba,  tereteći ih za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima, donosi jutarnji.hr.

D.K.