Nakon izgubljenih 6,5 milijuna kuna iz fondova EU: Lidija Kralj napušta mjesto pomoćnice ministrice Divjak…

Mora dodatno podnijeti i izvještaj o izgubljenih 6,5 milijuna kuna iz fondova EU za samo prvi val financiranja "Škole za život"...

Lidija Kralj, pomoćnica HNS-ove ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, planira otići iz Ministarstva, svojom voljom, zbog obiteljskih razloga, ustvrdila je za Večernji list…

Naime, Lidija Kralj neće se javiti na natječaj za ravnateljicu uprave Ministarstva znanosti i obrazovanja, što joj je s prvim danom siječnja, prema izmjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima, jedini način da ostane na trenutačnoj poziciji na koju ju je imenovala i izabrala upravo HNS-ova ministrica Divjak, njezina dugogodišnja prijateljica. Izmjenom zakona svi pomoćnici ministara moraju se javiti na natječaj za ravnatelje uprava, što znači da za razliku od dosadašnje prakse istodobno moraju dati formalni otkaz na mjesta s kojih su došli na pozicije pomoćnika.
Drugim riječima, jave li se na natječaj uprava, više se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta koja bi ih inače čekala nakon isteka političkog angažmana, već ostaju u upravama. Dođe li do smjene vlasti, ostaju u istom sustavu, no tada ih novi ministri mogu “spustiti” na niža radna mjesta.
Lidija Kralj, po svemu sudeći, neće pristati na takvu opciju, naročito ne u situaciji kada se u javnosti sve manje pojavljuje u blizini ministrice Divjak i u trenutku kada ministrici nakon brojnih problema mora dodatno podnijeti i izvještaj o izgubljenih 6,5 milijuna kuna iz fondova EU za samo prvi val financiranja “Škole za život”.
“Ne planiram se javiti na natječaj za ravnateljicu uprave u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. “Razlozi su obiteljski, vraćam se kući”, kazala je za Večernji list Lidija Kralj.
G.S.