Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nakon kazne veće od pet godina: Policija privela Sanadera i odvela ga u Remetinec na odsluženje izrečene mu zatvorske kazne…..

Nakon kazne veće od pet godina Sanader je prebačen u Remetinec

Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora u slučaju Planinska. “Na Županijski sud u Zagrebu stiglo je rješenje Vrhovnog suda u kojem obavještavaju da je Ivo Sanader osuđen na kaznu veću od pet godina. Procedura je sljedeća, to rješenje će se proslijediti u Remetinec, a potom će se izdati dovedbeni nalog za Sanadera kako bi ga odveli u istražni zatvor”, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Ubrzo nakon toga, oko 17.20 sati, policija je došla pred njegovu kuću u Kozarčevoj i odvela ga u Remetinec.

Bivši premijer Ivo Sanader je u četvrtak u 19.10 sati sati policijskim automobilom stigao u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, a Županijski sud za njim izdao dovedbeni nalog.

Gotovo dvosatna preprata od Sanaderovog doma u Kozarčevoj ulici do Remetinca, neslužbeno se doznaje, uzrokovana je dovođenjem bivšeg premijera u sjedište policije u Heinzelovoj ulici gdje je riješavao potrebnu paprilogiju.

Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajna kažnjenička procedura, od utvrđivanja identiteta, sigurnosne provjere, premetačine i liječničkog pregleda do smještaja na odjel na kojem će dobiti zatvorsku posteljinu i krevet.

19.57 – HDZ-ov zastupnik Tomislav Sokol izjavio je u četvrtak kako je presuda  Vrhovnog suda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u aferi Planinska, “presuda pojedincu s imenom i prezimenom”…

– Vrhovni sud je donio pravomoćnu presudu u slučaju okrivljenika Ive Sanadera, radi se o presudi njemu, radi se o njegovoj individualnoj odgovornosti – rekao je Sokol novinarima u Hrvatskom saboru, napominjući kako se hrvatski pravni sustav i sustav zemalja zapadnog civilizacijskog kruga bazira  na načelu individualne odgovornosti.

– Tu je sve jasno – istaknuo je zastupnik, dodajući kako je presuda Sanaderu još jedan dokaz da je sudbena vlast neovisna i da ni na koji način ne ovisi o izvršnoj vlasti.

Odbacio je tvrdnje o politički montiranom procesu.

– To su čiste nebuloze. Sudbena vlast je neovisna, ona je odradila svoj posao, Vrhovni sud je donio pravomoćnu presudu pojedincu Ivi Sanaderu. To je cijela priča, presuda se odnosi na pojedinca  s imenom i prezimenom – poručio je Sokol.

19.44 – Koliko god ova presuda naoko izgleda da je pravda zadovoljena, ona ni blizu nije dotakla razračunavanje s političkom korupcijom u samom vrhu vlasti i s kriminalom o kakvom je riječ u ovom sporu. Bez organizacije, a ovdje govorimo o HDZ-u, koji je i tada bila na vlasti, Sanader nije mogao sam oštetiti državni proračun, a samo u ovom slučaju je uzeto 15 milijuna kuna od poreznih obveznika. Dok HDZ upravlja državom Hrvatska nema nikakve šanse. To što je netko uglađeni političar, kako se uvijek govorilo za Sanadera, ne znači da ne može biti lopov – komentirao je Ivica Puljak iz stranke Pametno.

19.15 – Ivo Sanader je stigao u remetinečki zatvor, a put je trajao dva sata jer su ga prije zatvora odveli u policiju u Heinzelovoj kako bi riješio papirologiju oko utvrđivanja identiteta.

17.25 Policajci su odveli Sanadera u remetinečki pritvor

17.00 – Sanader izašao pred novinare: ‘Nisam kriv’

– Svjedoci smo još jedne sramotne epizode hrvatske pravne države jer ono što je danas bilo na Vrhovnom sudu, ako je točno što mediji izvještavaju, jer još nemamo nikakvo rješenje, to je poraz pravne države.

Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo, nema nikakvih dokaza. Fiolić je isto kao i Ježić, jedan svjedok koji kaže da je dolazio ovdje u ovu kuću kada je ovdje stajala policija i kontrolirala svakoga. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti i mislim da je ovo još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Ostajem pri onome da je riječ o politički motiviranom progonu, nastavit ću se boriti svim sredstvima da dokažem nevinost – rekao je Sanader ispred svoje kuće u pratnji odvjetnika.

– Ako dođu po mene, idem – odgovorio je na pitanje novinara ide li u Remetinec. Nakon što je dao izjavu, za njim su u kuću ušli i policajci.

16.30 – Odvjetnici došli kod Sanadera

16.20  – Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčićpotvrdio je kako je nakon rješenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud “izdao dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera”.

To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.

– Faktor zdravstvenog stanja kod nijednog istražnog zatvora nije presudan. Ovdje govorimo o obligatornom zatvoru, a Zagreb ima zatvorsku bolnicu, svi koji su bolesni mogu se liječiti i u zagrebačkim bolnicama. Zdravstveno stanje nije relevantno – rekao je Devčić za N1 na pitanje Sanaderova zdravlja.

Povisili kaznu Sanaderu

Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora. N1 neslužbeno doznaje kako se radi o šest godina zatvora.

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na četiri i pol godina zatvora.

– Na Županijski sud u Zagrebu stiglo je rješenje Vrhovnog suda u kojem nas obavještavaju da je Ivo Sanader osuđen na kaznu veću od pet godina. Procedura je sljedeća – to rješenje će se proslijediti u Remetinec, a potom će se izdati dovedbeni nalog za Sanadera kako bi ga odveli u istražni zatvor – rekao nam je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Ovom odlukom Sanader se prvo upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.

Vrijeme koje je bivši premijer do sada proveo iza rešetaka, zbog optužbe u aferi Fimi media, neće se uračunati u izdržavanje ove kazne.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kratko je komentirao da još ništa ne zna o ovoj presudi.

Vrhovni sud bez komentara o većoj kazni za Sanadera

Glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić kazao je za Hinu da nema takvu informaciju.

– Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijet će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor – kazao je Pajalić za Hinu.

>>> Uskoro više


Podsjetimo, bivši premijer je u aferi Planinska nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana svaki, s tim da je im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro.

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50 tisuća kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70 tisuća kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna.

– Niti jedan dokaz osim lažnih izjava lažnih svjedoka koji su ucijenjeni od Uskoka koji, za taj dogovor da mene terete bez ikakvih dokaza, bilo materijalnih, bilo nekih drugih, dobiju povlastice – dobiju guljenje krumpira. To smo vidjeli s Čobankovićem, to smo vidjeli s Fiolićem i to je to – rekao je tijekom suđenja Sanader.

Riječ je o predmetu Planinska gdje se bivšeg premijera tereti da je od stranačkog kolege Stjepana Fiolića primio 17 milijuna kuna ‘provizije’ za što je zloporabio položaj i ovlasti i sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka kupi nekretninu od bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Fiolića, koji ga je poticao na zloporabu položaja, po napuhanoj cijeni čime je državni proračun oštetio za 15 milijuna kuna.

– Nisam nikada primio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke kao što tvrdi Fiolić! Uostalom gdje je taj novac? Tko ga je vidio? Fiolić nikada nije bio u mojoj kući u Kozarčevoj što pokazuju podaci policijskog osiguranja. Petar Čobanković i Stjepan Fiolić me terete jer ih je Uskok ucijenio. Nadalje, nisam ja potpisao odluku Vlade o kupnji zgrade u Planinskoj – branio se Sanader.

Što se tiče Fiolića, Sanaderova obrana tvrdila je da su mu zaprijetili da će mu obitelj završiti u zatvoru ako ne tereti Sanadera.

Suđenje je više puta prekidano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema, piše 24.sata.hr

D.K.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...