Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nakon masakra u Moskvi Islamska država se okreće Europi i Americi

Činilo se da prijetnja ISIS-a, također poznatog kao Islamska država, pomalo jenjava dok je pažnja bila okrenuta Ukrajini, Gazi i sljedećim američkim izborima. Ali nedavni masakr u koncertnoj dvorani u Moskvi podsjetio je svijet na trajnu opasnost od islamističkog terorizma i ambicije onoga što je poznato kao IS Khorasan (ISIS-K), daleko izvan njegovih kampova u planinama Afganistana.

 

Analitičari vjeruju da se skupina sve više usredotočuje na Europu i ističu događaje poput ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu kao potencijalne mete, piše CNN.

Sve upućuje na ISIS-K

ISIS je preuzeo odgovornost za napad u Moskvi. Činjenica da su državljani Tadžikistana navodno bili uključeni ukazuje na to da je ISIS-K odgovoran; organizacija privlači mnoge članove iz središnje Azije i ima povijest akcija u Rusiji. Američki dužnosnici također su rekli kako postoje dokazi da je napad izveo ISIS-K, prenosi Index.hr.

ISIS-K je stvoren prije devet godina kao autonomna podružnica Islamske države, a unatoč brojnim neprijateljima, preživio je i pokazao se sposobnim za pokretanje napada u Pakistanu, Iranu i središnjoj Aziji. Prije napada na Crocus City planirao je druge operacije u Europi i Rusiji.

Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, general Erik Kurilla, nedavno je ocijenio da ISIS-K ima sposobnost i volju da napadne interese SAD-a i Zapada u inozemstvu u roku od samo šest mjeseci s malo ili nimalo upozorenja.

Stručnjaci UN-a i ruske sigurnosne službe procjenjuju snagu ISIS-K na 4000 do 6000 boraca. Sanaullah Ghafari postao je vođa skupine 2020. godine i, unatoč povremenim izvješćima o njegovoj smrti, analitičari vjeruju da je i dalje na istoj poziciji.

Pokušali ih istjerati i talibani i Amerikanci

I talibani i Sjedinjene Američke Države nastojali su – iako ne zajednički – istjerati ISIS-K iz njegovih utočišta u istočnom Afganistanu. No, nedavna analiza u Sentinelu, časopisu Centra za borbu protiv terorizma u West Pointu, kaže da je “organizacija i dalje otporna, sposobna prilagoditi se promjenjivoj dinamici i razvijati se kako bi preživjela teške okolnosti”.

Edmund Fitton-Brown, viši savjetnik Projekta za borbu protiv ekstremizma sa sjedištem u New Yorku, rekao je za CNN da ISIS-K “ima želju i rastuću sposobnost širiti se izvan Afganistana i izvesti regionalne napade” u Pakistanu, Iranu i središnjoj Aziji uz pomoć snažne propagande na tadžičkom, uzbečkom i ruskom jeziku. Fitton-Brown kaže da je u Afganistanu talibanski “paštunski šovinizam pomogao ISIS-K regrutirati pripadnike drugih afganistanskih etničkih skupina”.

Najgori napad bio u Kabulu

Najzloglasniji napad ISIS-K dosad bio je samoubilački bombaški napad u zračnoj luci u Kabulu 2021. u kojem je poginulo gotovo 200 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika koji su čuvali zračnu luku.

Organizacija je nastavila kampanju bombašima samoubojicama i ubojstvima protiv talibana, koje smatra nedovoljno radikalnima i podložnima vanjskim silama. Prošli tjedan bombaš samoubojica detonirao je pojas s eksplozivom među talibanskom milicijom u afganistanskom gradu Kandaharu. Deseci ljudi su poginuli i ranjeni.

Postaju sve ambiciozniji

ISIS-K je također proširio svoj doseg. Amira Jadoon, koja je napisala knjigu o organizaciji, kaže da je tijekom posljednje tri godine ISIS-K postao ambiciozniji i agresivniji u svojim nastojanjima da stekne reputaciju diljem južne i središnje Azije, pokrenuvši agresivniju višejezičnu propagandnu kampanju i šireći napade.

“Učinkovito je stopio širok raspon regionalnih nezadovoljstava u svoj globalni džihadistički program”, rekla je Jadoon za CNN.

Prošle godine organizacija je izvela razorni bombaški napad na predizborni skup u Baujuru u Pakistanu, u kojem je ubijeno više od 60 ljudi. Također je uspostavila uporište u nemirnoj pakistanskoj pokrajini Baluchistanu, koja graniči s Iranom.

U siječnju je ISIS-K preuzeo odgovornost za dva bombaška napada u iranskom gradu Kermanu, usmrtivši 90 i ranivši više od 200 ljudi. Jadoon, izvanredna profesorica na Sveučilištu Clemson, kaže da je, s obzirom na njegovu “blizinu napadima, njegovu vrlo sektašku strategiju napada i njegovu raznoliku bazu članstva, vrlo vjerojatno da je ISIS-K imao ulogu u napadu na Kerman”.

Ciljaju na Rusiju, zapadnu Europu, pa čak i Ameriku

ISIS-K ima ambicije daleko izvan južne Azije jer cilja na Rusiju, zapadnu Europu, pa čak i na Sjedinjene Američke Države. Europske sigurnosne agencije posvećuju povećanu pozornost prijetnji, iako sposobnosti ISIS-K tek trebaju dostići njegove ambicije.

Hans-Jakob Schindler, viši direktor Projekta za borbu protiv ekstremizma, napominje da je u srpnju prošle godine sedam muškaraca uhićeno u Njemačkoj pod sumnjom da su planirali napade i bili u kontaktu s planerima ISIS-K. Svi osumnjičenici bili su iz središnje Azije.

Uhićenja u Njemačkoj

U ožujku su u Njemačkoj uhićena dva afganistanska državljana, optužena za konkretne pripreme za napad na švedski parlament kao odmazdu za niz spaljivanja Kur’ana u toj zemlji. Jedan je postao pripadnik ISIS-K prošle godine, ustvrdili su tužitelji, a njihovi su planovi stvoreni u bliskoj suradnji s operativcima ISIS-K.

Christine Abizaid, direktorica američkog Nacionalnog protuterorističkog centra, rekla je Kongresu prošle jeseni da se dosad ISIS-Khorasan prvenstveno oslanjao na neiskusne operativce u Europi kako bi pokušao provesti napade.

Fitton-Brown – bivši koordinator za UN-ove sankcije i procjenu prijetnji u vezi s ISIS-om, Al Qaidom i talibanima – složio se da je do sada prijetnja u Europi bila “naivna i embrionalna”, ali je upozorio da se ISIS-K “uvukao u srednjoazijsku dijasporu, prvenstveno u Rusiji i Turskoj i donekle u Njemačkoj”.

Masakr u Moskvi je “revolucionaran uspjeh” za ISIS-K

On napad na Moskvu smatra “revolucionarnim uspjehom” za skupinu, demonstrirajući razinu planiranja kakva dosad nije viđena izvan južne Azije. ISIS-K je ustvrdio da se uoči napada u Crocus City Hallu intenzivno izviđalo.

Procjena Ministarstva obrane SAD-a iz prošle godine navodi da “ISIS razvija troškovno učinkovit model za vanjske operacije koji se oslanja na resurse izvan Afganistana, operativce u ciljnim zemljama i široke mreže pomagača”.

Nakon napada u Moskvi Francuska – koja je ove godine domaćin Olimpijskih igara – podigla je razinu terorističke prijetnje na maksimum. Premijer Gabriel Attal rekao je da su još tisuće vojnika spremne pojačati njegove protuterorističke snage, dodajući: “Islamistička prijetnja je stvarna. Stalno se pripremamo za sve scenarije.”

Fitton-Brown to smatra utemeljenim: “Nadam se da griješim, ali jako sam zabrinut zbog Olimpijskih igara u Parizu.” Opisao je “savršenu oluju” sve većeg dosega ISIS-K, ambijentalnog bijesa među radikaliziranim pojedincima zbog situacije u Gazi i oslobađanja bivših džihadista iz europskih zatvora nakon odsluženja kazne.

Privlačenje operativaca sa Zapada

Jadoon je rekla da treba imati na umu rizik od “brendiranja ISIS-K među pojedinačnim simpatizerima u zapadnim zemljama”. Objasnila je da ga militanti vide kao inspirativnu i rastuću snagu te da može privući pojedince iz zapadnih zemalja. To bi moglo dovesti do pokušaja pojedinaca da putuju u zone sukoba kako bi se pridružili organizaciji ili izveli napade u svojim matičnim zemljama u ime skupine.

Rusija bi mogla biti posebno ranjiva na ISIS-K. Prije deset godina tadašnji vođa ISIS-a Abu Bakr al Baghdadi osudio je “križare, njihove saveznike, kao i ostale nacije i religije kufra (nevjernika), koje predvode Amerika i Rusija”.

Godinu dana kasnije franšiza ISIS-a na Sinaju preuzela je odgovornost za bombu koja je srušila ruski čarter avion koji je letio iz Sharm el-Sheikha za St. Petersburg, usmrtivši 224 osobe u avionu.

Preziru Putina

Prezir ISIS-a prema Vladimiru Putinu proizlazi iz ruske uloge u Siriji kroz podršku Assadovom režimu i brutalnih čečenskih ratova početkom ovog stoljeća. Ruska potpora autoritarnim režimima u središnjoj Aziji – koje je ISIS-K opisao kao ruske “marionete” – produbila je animozitet.

ISIS-K je također ismijavao talibane zbog “prijateljevanja s Rusima, ubojicama čečenskih muslimana”. Godine 2022. bombaš samoubojica ISIS-K napao je rusko veleposlanstvo u Kabulu, ubivši dvoje zaposlenika.

Sada je jasno da se organizacija pokušava etablirati unutar Rusije. Početkom ožujka ruska sigurnosna služba FSB usmrtila je dvojicu operativaca ISIS-K u regiji Kaluga, koji su planirali napad na moskovsku sinagogu.

Sigurnosne službe preokupirane Ukrajinom

Jadoon je za CNN rekla da “zemljopisna blizina, uključivanje srednjoazijskih boraca u svoje redove i odlučna regionalna i globalna propagandna strategija pokazuju da je ISIS-K odigrao ulogu u ovom napadu, vjerojatno raspoređivanjem vlastitih militanata ili pružanjem financijskih sredstava ili obuke počiniteljima”.

Fitton-Brown smatra Rusiju iznimno ranjivom na nove napade jer su njene sigurnosne službe preokupirane Ukrajinom i zato što u Rusiji živi velik broj radnika migranata iz središnje Azije, od kojih su barem neki radikalizirani. Svi uhićeni nakon napada na Crocus City su Tadžikistanci.

Nekoliko prethodnih napada u Rusiji koje je inspirirao ISIS ili za koje je preuzeo odgovornost uključivali su tadžikistanske, uzbekistanske ili kirgistanske državljane. Državljanin Uzbekistana izveo je 2017. godine samoubilački napad u metrou u Sankt-Peterburgu, ubivši 15 ljudi.

Stav Kremlja neće pomoći

Ranjivost Rusije pojačana je jednostavnim putovanjem iz Turske. Turski sigurnosni izvori potvrdili su CNN-u da su dvojica navodnih napadača na Crocus City provela neko vrijeme u Istanbulu prije nego što su početkom ožujka odletjeli natrag u Rusiju.

Ovaj faktor Fitton-Brown smatra vrlo značajnim s obzirom na prisutnost tadžikistanskih radnika migranata u Turskoj. Državljanin Tadžikistana Šamil Hukumatov, koji je prema UN-u bio jedan od najaktivnijih propagandista i visoko rangiranih regrutera, uhićen je u Turskoj prošle godine.

Stav ruske vlade i prije i nakon napada na Moskvu neće biti od pomoći u suočavanju s prijetnjom. Nakon što je SAD početkom ožujka upozorio na mogućnost terorističkih napada na “velikim okupljanjima u Moskvi, uključujući i koncerte”, Putin je kritizirao “provokativne izjave niza službenih zapadnih struktura” i rekao da “sve to sliči na ucjenu i namjeru sijanja straha i destabiliziranja ruskog društva”.

Schindler iz Projekta za borbu protiv ekstremizma smatra da je FSB možda i bio svjestan takvih zavjera, ali preventivno raspoređivanje snaga sigurnosti na koncertima izgledalo bi kao suprotstavljanje Kremlju – i stoga ne bi bilo mudro.

Putin očajnički optužuje Ukrajinu

Nakon napada Putin je rekao da su ga izveli “radikalni islamisti”, ali da su ga sponzorirali drugi, sugerirajući da je Ukrajina bila umiješana, što su Kijev i Washington oštro porekli. A prema riječima direktora FSB-a Aleksandra Bortnikova, iza terorističkog napada stoje tri zemlje: SAD, Velika Britanija i Ukrajina.

Moskva se drži priče da čak i ako ISIS-K ili pojedinci inspirirani tom organizacijom pojačaju svoju kampanju u Rusiji, smatrat će ih se marionetama mračnijih sila. To može iskriviti i otežati prikupljanje obavještajnih podataka.

Za ISIS-K napad na Moskvu je državni udar. Rita Katz, izvršna direktorica SITE Intelligencea, rekla je za CNN: “Globalna podrška ISIS-u u velikoj mjeri počiva na njegovom imidžu sposobne organizacije, a ovaj razorni masakr u Rusiji samo će pridonijeti tom imidžu.”

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....