Nedjelja, 14. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nakon Moskve Orban nastavio ‘mirovnu misiju’ u Kini

Foto:Platforma X

 

Nakon posjeta Moskvi prošlog tjedna, mađarski premijer Viktor Orban otišao je u Kinu gdje se susreo s kineskim predsjednikom, izvijestili su kineski državni mediji u ponedjeljak ujutro.

“Mirovna misija 3.0”, napisao je Orban na platformi X nakon dolaska u Peking, objavivši fotografiju na kojoj se vidi kako ga je u zračnoj luci dočekao zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying.

Orban je otputovao u Kinu gdje bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom

Kina je ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban na platformi X, a u Pekingu je rekao da Mađarska “snažno cijeni” mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, prema mađarskoj novinskoj agenciji MTI. “Za Mađare je vrlo važno da Kina zagovara mir u svijetu”, rekao je Orban, prenosi Narod.hr.

U Kini bi se Orban trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Orban se prethodno sastao s Putinom u Moskvi

Orban je otputovao u Kinu nakon svog susreta s Putinom u Moskvi, a svemu je povod tzv. mirovna misija koju je odlučio pokrenuti nakon što je Mađarska započela sa svojim šestomjesečnim presjedanjem Vijećem EU-a. Cilj Orbanove mirovne misije je pronaći rješenje za okončanje rata u Ukrajini.

Orbanov put u Moskvu oštro je kritiziran od europskih čelnika.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da se Orbánov posjet Moskvi ”odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije”.

”Premijer Orbán nije dobio nikakav mandat od EU Vijeća za posjet Moskvi. Stav Europske unije o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine izražen je u mnogim zaključcima Europskog vijeća. Taj stav isključuje službene kontakte između EU-a i predsjednika Putina. Mađarski premijer u ovom slučaju ne predstavlja EU ni u kojem obliku”, dodao je Borrell.

Iz njihovog razgovora evidentno je da nije došlo do značajnih pomaka. Putin, naime, ne odustaje od svojih uvjeta za mir koje je ranije iznio.

Mađarska je postala važan trgovinski i investicijski partner Kine

Orbanov put u Kinu dolazi nekoliko dana prije NATO-ovog summita na kojem će se raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini i nakon što je Europska komisija prošlog tjedna potvrdila da će nametnuti carine do 37,6% na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini. Reuters piše da je Mađarska postala važan trgovinski i investicijski partner Kine, za razliku od nekih drugih zemalja EU-a koje žele postati manje ovisne o drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, prenosi.

Mađarska je dio kineske inicijative Pojas i put (BRI), ogromnog infrastrukturnog projekta koji uključuje Kinu koja ulaže milijarde u infrastrukturu i odobrava zajmove mnogim zemljama globalnog juga, u središnjoj Aziji, ali i u dijelovima Europe.

Najnovije

Tko je napadač na Trumpa? Registrirani republikanac koji je dao novac demokratima, oglasio se njegov otac

Foto:Platforma X   Američke vlasti identificirale su Thomasa Matthewa Crooksa (20) kao čovjeka koji je pucao na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ranio ga. U...

Biblijska poruka 14.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vjerodostojni navještaji i ovjerovljeni navjestitelj

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 6,7-13 Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na...

Donald Trump ranjen u pucnjavi – napadač identificiran i neutraliziran

Foto:Screenshot   Amerika je u šoku. Napadnut je bivši predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump. Lakše je ozlijeđen. Sve se dogodilo u gradu Butleru u...

Umro brat Stjepe Bartulice, katolički svećenik don Angelo Bartulica

Foto:Teleskop.hr   Brat Stjepe Bartulice, katolički svećenik don Angelo Bartulica, preminuo je u Banjoj Luci. Prije tjedan dana 49-godišnji Angelo doživio je težak infarkt i bio...

Rada Borić u besmislu svog života udarila na Božju pobjedu

Piše: Vlado Marušić/Braniteljski portal.ba   Rada Borić ,hrvatska feministkinja, ženska i mirovna aktivistkinja, sveučilišna profesorica i sadašnja zastupnica stranke Možemo u hrvatskom saboru je izjavila :“Boli...