Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Nakon parlamentarnih izbora: Zašto Portugal ide udesno?

Piše: Filip Gašpar

 

Uspjeh desničarskih populista “Chega” na parlamentarnim izborima u Portugalu lekcija je za socijaliste i konzervativce. To pokazuje koliko su birači nezadovoljni. Stvarni pobjednik izbora je stranka Čega ! (“Dosta!”)

Desni populisti sa svojim vođom Andréom Venturom slave trijumf, dok su konzervativci ostvarili samo male uspjehe i odbijaju surađivati s njima. Ne isključuje se mogućnost novih izbora.

Izbori u Portugalu prošle nedjelje bili su izvanredni. Ne samo zbog trećih izbora u pet godina ili činjenice da su se održali tri mjeseca prije europskih izbora, nego i zbog ostavke premijera Antónia Coste u studenom. Ova ostavka uslijedila je nakon što su tužitelji otvorili istrage protiv njega zbog trgovine utjecajem i korupcije – ozbiljnih optužbi protiv šefa vlade.

Nakon izbora, jasno je da bi Costina ostavka mogla okončati osam godina socijalističke vladavine i potencijalno trajno promijeniti portugalsku političku krajoliku.

Socijalisti su osvojili 28,66 posto i 77 od 230 mjesta u parlamentu. Savez desnog centra Demokratski savez (AD) osvojio je 28,63 posto i ubuduće će imati 76 zastupnika. Samo nekoliko sati ranije AD je bio ispred socijalista za dva mjesta.

Iako su socijalisti izgubili apsolutnu većinu i izgubili 42 mandata, razlika u glasovima je izuzetno mala: AD ima samo 0,86 posto. Još nisu uračunati glasovi Portugalaca u inozemstvu, koji broje četiri zastupnika.

Stvarni pobjednik je “Chega !”

Stvarni pobjednik izbora je Chega, koja je osnovana tek 2019. godine ! (“Dosta!”). Stranka Andréa Venture postigla je 18,05 posto, čime je postala treća najjača frakcija u Palácio de São Bento u samo nekoliko godina.

Jasno je da se politička težina u Portugalu pomaknula udesno. Od prvih projekcija desno populistička stranka Chega zadržala je konstantnih 18 posto i 48 mjesta u budućem parlamentu.

Konačan rezultat još se čeka. Glasovi Portugalaca koji žive u inozemstvu brojat će se do 20. ožujka, a moći će glasati o četiri mjesta.

Mandat Antónija Coste prekinuo je tradiciju

Mandat Antónija Coste započeo je 2015. prekidom tradicije odlučivši se za formiranje vlade na temelju parlamentarne većine. Ova bi odluka mogla imati dugotrajan utjecaj na političko okruženje i ojačati desničarsku populističku stranku Chega .

Chegin rast kao dio uspona desničarskih ekstremističkih stranaka diljem Europe. Međutim, populisti u Portugalu razlikuju se u fokusu na nezadovoljstvo srednje i niže klase, koji svoj način života vide ugroženim.

Program stranke Chega sadrži poruku protiv imigracije, usredotočen je prvenstveno na borbu protiv korupcije i kritiku etabliranih političara. Chegina budućnost ostaje nejasna, unatoč povećanju broja glasova.

Portugal se suočava s razdobljem političke nestabilnosti

Unatoč pobjedi desnice, Portugal se sada suočava s razdobljem političke nestabilnosti. Prvi komentatori već nagađaju o skorim novim izborima na kojima bi Čega mogao prestići konzervativce. Hoće li se to i dogoditi , ostaje za vidjeti.

Greške su činili sami socijalisti. Umjesto da se ozbiljno shvate interesi portugalskih birača, oni su dugo odbacivani kao “desničarski populisti”. Zahtjev za prekidom nekontroliranog useljavanja u Portugal smatran je moralno upitnim, dok je potreba za pristupačnim stanarinama i troškovima života odbačena kao sekundarna i nevažna.

Mnogi Portugalci moraju preživjeti s minimalnom plaćom od 820 eura mjesečno, ali u gradovima poput Lisabona ili Porta to nije dovoljno ni za pokrivanje stanarine za mali stan. Jad Costine vlade nije ublažena najavom “ekološke tranzicije” 2021., koju je skovala EU i hvalio portugalski premijer kao alternativu.

Kao i u drugim zemljama, građane više brinu visoki životni troškovi i niski prihodi nego spašavanje globalne klime. Već je Bertolt Brecht u svojoj Operi za tri groša napisao: “Prvo dolazi jelo, a zatim dolazi moral.”

Chega želi poduzeti mjere protiv korupcije i ilegalne migracije

U međuvremenu, André Ventura obećao je donijeti temeljnu promjenu. To uključuje borbu protiv raširene korupcije na lisabonskoj političkoj sceni i odlučnu borbu protiv ilegalne migracije. 41-godišnji predsjednik Chege naglašava da legalni imigranti također moraju raditi pet godina prije nego što mogu zatražiti socijalnu pomoć. Ventura također poziva na ograničenje useljavanja bogatih radnika iz sjeverne Europe, jer bi to dovelo do previsokih cijena najma u većim portugalskim gradovima.

Nema konzervativne revolucije

Stvarna konzervativna revolucija u Portugalu je stoga malo vjerojatna, jer bi vlada na čelu s Montenegrom nastavila politiku prethodne ljevičarske vlade u mnogim područjima. Ipak, većina bi Portugalaca promjenu migracijske i klimatske politike smatrala iznimno oslobađajućom.

Zajedno s desnim populistima iz Chege , izborni pobjednik, čelnik PSD-a Luís Montenegro, teoretski bi imao apsolutnu većinu. Međutim, tijekom predizborne kampanje obećao je da će održati zaštitni zid protiv Chege . CDU i njen predsjednik Merz također se ograđuju od suradnje s AfD-om.

Koalicija s Chegom za PSD ne dolazi u obzir osim ako ga njegova stranka ne pritisne da se povuče, kako se spekuliralo tijekom izborne kampanje. Jedini mogući koalicijski partner je desni liberalni IL koji ima samo osam zastupnika.

Socijalisti na Pirenejskom poluotoku odbijaju priznati da se mnogi glasači povremeno nadaju učinkovitoj promjeni mentaliteta na razini vlade. To bi se već moglo dogoditi kada bi vodeće stranke u Lisabonu i Madridu konačno shvatile da politički stav nije pogrešan samo zato što ga podržavaju i Chega ili VOX. A da ne pričam o Njemačkoj.

 

Filip Gašpar diplomirao je talijanistiku i slavistiku na nekoliko sveučilišta. Živi i radi u Berlinu kao politički savjetnik Alternative za Njemačku.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....