Nakon što je procurila snimka: Kurzov zamjenik dao ostavku na sve dužnosti…Bilo je mnogo alkohola i sramim se onog što sam rekao…

Podnosim ostavku na sve dužnosti...

foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Austrijski kancelar Sebastian Kurz sazvao je za 11 sati u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njime odbija dalju suradnju nakon sinoćnje objave videosnimke…

Heinz-Christian Strache je ostavku ponudio ranije u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPÖ).

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.Rekao je kako se srami sveg što je rekao te da je tu bilo mnogo alkohola i da su ga odveli na stranu da bi razgovarali. Podnosim ostavku na sve dužnosti, rekao je.

Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

– Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu – rekao je Strache u videu.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o ‘klasičnoj namještaljci’ u koju je uvučen aktualni vicekancelar.

Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio da ni Strache ni Gudenus nisu ‘ni na koji način’ materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.

Hafenacker je u priopćenju postavio pitanje tko tjedan dana uoči izbora za Europski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među oporbom odjeknulo poput bombe, a većina oporbenih političara traži raspisivanje novih izbora.

T.H.