Nakon više od 400 dana u zatvoru: Kardinal Pell – Molitva mi je dala snage…

Molitva mi je bila veliki izvor snage u tom razdoblju, uključujući i molitvu drugih za mene. Beskrajno sam zahvalan svima koji su molili za mene i pomogli mi u tom vrlo izazovnom vremenu...

KARDINAL GEORGE PELL /FOTO: REUTERS/PIXSELL

Nakon više od 400 dana u zatvoru umirovljeni nadbiskup Sydneya i bivši pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice (78) kardinal George Pell izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za CNA da nikad nije izgubio nadu da će biti oslobođen od svih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika…

Istodobno se trudio ne biti previše optimističan, dodao je kardinal Pell, koji je za oslobađajuću presudu Visokog australskog suda saznao gledajući televizijske vijesti u svojoj ćeliji u zatvoru Barwon jugozapadno od Melbournea. Premda se o tome nije smjelo znati do dolaska njegova odvjetničkog tima, kardinal je čuo oduševljeno klicanje iz zatvorskih prostorija, a zatim su mu i trojica zatvorenika u susjednim ćelijama izrazila svoju radost zbog njegove oslobađajuće presude.
Nakon izlaska iz zatvora kardinal Pell proveo je poslijepodne na „tihom mjestu“ u Melbourneu, gdje je uživao u odresku, prvom „slobodnom jelu“ u više od 400 dana zatočeništva. U ekskluzivnom razgovoru za Catholic news agency kardinal je istaknuo da se više od svega raduje slaviti privatnu misu, jer „prošlo je previše vremena i sad je to veliki blagoslov“. Svoj boravak u zatvoru doživio je kao „duge duhovne vježbe, vrijeme za kontemplaciju, pisanje i prvenstveno molitvu“.
„Molitva mi je bila veliki izvor snage u tom razdoblju, uključujući i molitvu drugih za mene. Beskrajno sam zahvalan svima koji su molili za mene i pomogli mi u tom vrlo izazovnom vremenu, rekao je kardinal, dodajući da je primio nevjerojatnu količinu pisama i poruka iz Australije ali iz svijeta.
U izjavi za javnost nakon puštanja na slobodu kardinal Pell izrazio je solidarnost žrtvama seksualnog zlostavljanja, dodajući da ne zamjera tužitelju. Ne želim da moje oslobađanje dodatno uzrokuje bol i ogorčenje koje mnogi osjećaju, jer postoji već dovoljno boli i ogorčenja. Jedini temelj za dugotrajno zacjeljenje rana je istina, kao što je i jedini temelj pravde istina, jer pravda znači istinu za sve, rekao je kardinal Pell.
Za CNA je rekao da će se dok se navikava na život kao slobodan čovjek i priprema za Sveto trodnevlje usredotočiti na ono što predstoji, osobito Uskrs, a ne na ono što je prošlo. U ovom trenutku nije htio komentirati posljednjih nekoliko godina, samo je ponovio da je uvijek tvrdio da je nevin za te zločine.
Sveti tjedan najvažnije je vrijeme u našoj Crkvi i posebno mi je drago da je odluka donijeta baš sada. Veliko trodnevlje, tako središnje za našu vjeru ove će mi godine biti još posebnije, zaključio je kardinal Pell u ekskluzivnom razgovoru za Catholic news agency.
L.K.